közélet

2021.03.08. 17:30

Határidőre biztos elkészül Baracs szép, új bölcsődéje

Mint azt már korábban megírtuk, a tavaly átadott új baracsi óvoda mellett már javában folynak a bölcsőde és a védőnői hálózat új helyi otthonának az építési munkálatai. Ezt tekintette meg múlt pénteken egy rövid bejárás keretében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Varga Gábor, a körzet országgyűlési képviselője és természetesen Baracs polgármestere, Várai Róbert, alpolgármestere, Fehérvári József kíséretében.

Brousil Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A szerződés szerint a beruházásnak idén október elejéig kell elkészülnie. A munkálatok azonban jól haladnak így az sem elképzelhetetlen, hogy előbb levonulnak a munkások, és határidő előtt át lehet adni az épületet. A kontraktus szerint erre lehetőség nyílik, az előteljesítés engedélyezett. Az új bölcsődében két csoportban összesen 26 gyermeket tudnak elhelyezni. A szabályozásnak megfelelően az egyik csoportban 12, a másikban 14 fő gondozására, nevelésére nyílik lehetőség. Emellett új munkahelyek is létesülnek: öt bölcsődei szakembernek tudnak majd munkát adni ebben az intézményben.

Tető alá kerültek a helyiségek

Az építkezés valóban jól halad, annak ellenére, hogy az időjárás nem mindig volt kegyes a munkásokhoz az elmúlt időszakban, és ne felejtsük el azt sem, hogy alig pár hónapja kezdték meg a kivitelezési munkálatokat. (A közbeszerzési eljárást követően a kivitelezési munkák tavaly október elején kezdődtek – a szerk.) Az új bölcsődében az épületgépészeti és épületvillamossági berendezéseinek kialakításával is arra törekednek, hogy az épület a lehető leghatékonyabban üzemelhessen. A bölcsődei fő közlekedőről megközelíthető lesz az előtér után kialakított akadálymentes WC-helyiség, valamint a két irodahelyiség és az irattár. Az új épületben teljes körű akadálymentesítést valósítanak meg. A csoportszobákból fedett, nyitott teraszon keresztül juthatunk majd a gyermekeknek kialakított füvesített játszóudvarra. A projekt keretében hat parkolóhely – ebből egy akadálymentes – kialakítását tervezik. Az épület teljes alapterülete 630 négyzetméter lesz, amelyből a bölcsőde 570, a védőnői rendelő 60 négyzetmétert foglal majd el.

318 millió forintot kapott Baracs a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programtól

A megvalósításra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati forrásból 318,2 millió forint áll a település rendelkezésére. A védőnői szolgálat otthonaként működő új épületet összeépítik a bölcsődével, de kivitelezési költségeit Baracs önkormányzata saját forrásból valósítja meg. A bejáráson megkérdeztük dr. Molnár Krisztiánt a baracsi fejlesztés jelentőségéről.

Varga Gábor, dr. Molnár Krisztián és Várai Róbert a baracsi bejárás során megszemlélték az építkezést
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

„A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből kapott a megyei önkormányzat pluszforrást a ciklus végén, mert a korábbi forrásokat eredményesen felhasználta. Baracs esetében talán az utolsó lefedetlen intézményi láb volt a bölcsőde. A településnek régi álma volt, hogy ez megvalósulhasson. Ezért ennek felépítéséhez több mint 300 millió forintos támogatásban részesítettük a települést. Az építkezés jól halad, határ­idő előtt elkészülhet a bölcsőde, amellyel teljes, egységes ellátórendszer lesz majd a településen. Ez úgy ítéljük meg, hogy hosszú távon lefedi majd azt az igényt, amely egyre nagyobb az óvodai és bölcsődei elhelyezés terén.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában