pályázat

2021.03.19. 11:30

A víz világnapja üzenete: olyan kincs, ami még van

A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja ráirányítani a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az elmúlt esztendőkben a víz világnapja alkalmából világszerte, így hazánkban is számos programmal várták az érdeklődőket.

Az idei évben a járványügyi helyzet miatt sajnos nem tudjuk úgy ünnepelni ezt a jeles napot, ahogy azt korábban megszokhattuk. Ennek ellenére természetesen idén is változatos programokkal, pályázatokkal várják majd az érdeklődőket országszerte, ezek között mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A víz világnapjának feladata, hogy emlékeztesse az embereket a víz életünkben betöltött szerepére, és arra, hogy mennyire fontos a vízkészletünk megóvása
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Magyar Hidrológiai Társaság minden évben rajzpályázatot hirdet iskolás gyermekek részére. Megkerestük a társaság területi szervezetének titkárát, Megulesz Gabriellát, hogy hírt adhassunk az idei rendezvényeikről. Azonban a titkártól azt az információt kaptuk, hogy a megszokott, iskolás gyermekek részére meghirdetett pályázat idén elmarad, mert már tavaly is nehézségekbe ütközött a nyertesek kihirdetése. Honlapjukon azonban számos, a víz világnapja alkalmából meghirdetett online előadásba kapcsolódhatnak be az érdeklődők.

Magyarországon az óvodák, iskolák nevelési és oktatási programjában is kiemelt fontossággal bír a gyermekek közvetlen környezetében lévő világ értékeinek megismertetése. Nincs ez másként térségünkben sem, annak ellenére, hogy az intézményekben jelenleg digitális formában zajlik a képzés. A pedagógusok ezen a héten az online foglalkozások során játékos fejlesztő feladatokkal készültek a víz témakörében. A legkisebbek így játékos formában ismerkedhetnek ezzel a nélkülözhetetlen természeti kinccsel.

Rácalmáson a víz világnapja alkalmából március 22-én Kincsünk a víz címmel online kitölthető feladatsort tesznek majd közzé a művelődési ház közösségimédia-felületén. A feladatok között lesznek tesztkérdések, valamint vízzel kapcsolatos alkotófeladat is. A kérdésekre helyesen válaszoló és a kreatív alkotást is elkészítő játékosok jutalomban részesülnek. A beküldött alkotásokat aztán áprilisban az aktuális járványügyi korlátozások mellett mutatják majd be kiállítás, vagy online tárlat formájában a művelődési ház közösségi csatornáin.

A víz érték, becsüljük meg

A világnapok olyan különleges alkalmak, amikor – ha csak rövid időre is – az emberiség számára fontos dolgokra irányulhat a figyelem. A víz világnapja kapcsán létrehozott kezdeményezések és a kapcsolódó programok célja egyértelműen az, hogy tudatosítsák a vízzel kapcsolatos problémákat. A különféle szervezetek, kormányok, de akár magánszemélyek emlékeztessék az embereket a víz életünkben betöltött szerepére, és arra, hogy mennyire fontos a vízkészletünk megóvása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában