rendkívüli intézkedések

2021.03.11. 12:00

A szóbeli felvételiket is érinti a pandémia

Jelenleg is tart még a középfokú intézmények felvételi eljárása. Vannak olyan iskolák, amelyeknél rendkívüli intézkedéseket rendeltek el a pandémia miatt.

Molnár Emese

Fotó: LI

A középiskolai jelentkezések határideje február 19-e volt. Az általános iskola nyolcadik évfolyamán tanulók felvételi lapjának kitöltését az iskolák szervezték meg, majd feltöltötték (azon fiatalok esetében, akik 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkeztek, ott a szülők egyénileg is benyújthatták). Ezt követően az Oktatási Hivatal listát készít az iskolák számára március 26-ig. A középfokú intézmények vezetői egy ideiglenes rangsort állítanak fel április 14-ig, ugyanis március végén még lehetőségük van a diákoknak módosítani a továbbtanulási szándékukat. Ezután összevetik a felvételi jegyzéket, majd április 30-ig megkapják a felvételről szóló értesítéseket a fiatalok.

A Pannonban online szervezik a szóbeliket, a Széchenyi gimnázium pedig nem tartja meg
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Január 23-án volt a központi felvételi írásbeli vizsga. Városunkban a Pannon Oktatási Központ és a Széchenyi István Gimnázium szervezett ilyet (a többi iskola nem kérte ezt). A március 8-tól bevezetett járvány­ügyi szigorítások a középfokú felvételi vizsgákat nem érintik oly módon, hogy a kormány lehetővé teszi ezek lezárást. Azt viszont javasolták, hogy a szóbeli meghallgatásokat az online térben tartsák meg, illetve a fertőzött vagy karanténban lévő jelentkezőnek egy héttel későbbi pótidőpontot biztosítsanak. A Pannon Oktatási Központ szóbeli vizsgát csak az emelt óraszámú nyelvi képzésre jelentkező nyolcadikos tanulóktól kért. A kormányzati ajánlás alapján a felvételi elbeszélgetéseket egy alkalmazás segítségével az internetes felületen tartják ezen a héten hétfőtől csütörtökig. A Széchenyi gimnázium szintén csak az angol nyelvi emelt óraszámú képzésre jelentkezőktől kérte a szóbelit. Viszont az iskola a járványhelyzet kritikus fejleményeit és a kormány bejelentését alapul véve nem tartja meg ezeket a szóbeliket, a felvételi rangsor a felvételizők hozott pontjaiból és az írásbeli felvételik eredményéből áll majd össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában