a jogász válaszol

2021.03.06. 15:00

A felszámolási eljárásról

Dr. Unger Zsolt

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Dunaújváros Felszámolási eljárásra akkor kerül sor, ha az adós fizetésképtelenné válik.

A felszámolás indulhat önfel­számolás útján, ilyenkor a tagok taggyűlésen elhatározzák a cég felszámolását.

Más esetekben a hitelezők indítanak felszámolási eljárást azzal a céggel szemben, amelyik többszöri felszólítás esetén sem fizette ki tartozását.

Az eljárást az illetékes, vagyis az adós székhelye szerinti megyei bíróságnál kell megindítani. Ehhez a hitelezőnek illetéket is fizetnie kell, ami jogi személyiséggel rendelkező adós esetén 50 000 forint, jogi személyiség nélküli szervezet esetén 25 000 forint. Ezenkívül a benyújtáskor kell befizetni a közzétételi költségtérítést is, ami 25 000 forint.

Az eljárásban a bíróság főként okiratok alapján dönt. Ha a benyújtott dokumentumok és kérelem alapján a bíróság megalapozottnak tartja a kérelmet, először értesíteni fogja az adóst, hogy felszámolási kérelem érkezett vele szemben.

Majd ezt követően a bíróság megállapítja a fizetésképtelenséget, majd megküldi az ügyvezető részére a felszámolás elrendeléséről szóló iratot, kijelöli a felszámolót és a felszámoló társaságot.

Az adós ekkor haladékot kérhet a tartozás rendezésére a bíróságtól, ez azonban nem lehet több 30 napnál.

A felszámoló a bíróság általi kijelölése után felveszi az ügyvezetővel a kapcsolatot, bekéri az iratanyagot.

Az egyik leggyakoribb eset, ha az adós a szerződésen alapuló és nem vitatott vagy egyenesen elismert tartozását a határidőt követő 15 napon belül nem egyenlítette ki, vagy azt nem vitatta, és ezután sem teljesített, amikor a hitelezői már írásban felszólította arra. Ha ez a feltétel megállapítható az iratok alapján, akkor a bíróság el fogja rendelni a felszámolást.

Egy felszámolás iránti eljárás során tehát sok múlik azon, hogy ismerjük-e a szabályokat, vagy sem, így mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában