Fejér

2021.02.06. 10:00

Hol vannak a jogai?

Egy Fejér megyei óvodában történt az az eset, amikor is egy három és fél éves, étkezési zavarban szenvedő kisgyermeket erőszakkal próbált megetetni két óvodapedagógus és egy dajka.

Molnár Emese

Több oka is lehet annak, ha a gyermek nem akar enni (képünk illusztráció) Fotó: NN/FMH

Fotó: Nagy Norbert

Erről a megyei ügyészség számolt be január 26-i közleményében, miután a Székesfehérvári Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt hozott ítéletet a három terhelttel szemben. A vád­irat szerint az óvodapedagógusok úgy döntöttek, hogy megpróbálják megetetni a kisgyermeket. Ő a többi társával együtt az asztalnál ült, és az ebédet várta, amikor a vádlottak hozzá léptek, egyik kezét az egyik, másik kezét a másik vádlott hátrafogta, a harmadik terhelt pedig kanállal az ételt a szájába tette, amelynek hatására a gyermek sírni kezdett. A második kanál ételt is megpróbálták a szájába erőltetni, azonban a tiltakozó, síró gyermek félrenyelt, ennek hatására a cselekményüket abbahagyták.

A közösségi oldalon is nagy felháborodást váltott ki a történet. Mint azt az ügyészségi közleményben írták, „a vádlottak a feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, a kiskorú testi, érzelmi fejlődését veszélyeztették, amikor az általuk is tudottan táplálkozási zavarban szenvedő gyermeket kényszerrel próbálták megetetni, amely az evéssel kapcsolatos nehézségeit tovább mélyítette, továbbá fennállt a gyermek fulladásának a lehetősége”.

A témában megkérdeztük Gyenes Józsefnét, a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjét is, aki azt mondta, hogy maximálisan elítéli a cselekedetet.

– Tudom, hogy milyen nehéz, ha a gyerek egész nap nem vesz magához ételt, nincsenek a szervezetében a szükséges nyomelemek, és félő, nehogy összeessen. De ilyen drasztikus magatartás tilos, nem tömhetünk meg egy gyereket, főleg nem orvos jelenléte nélkül. Nem tudhatjuk, hogy mi az oka annak, amiért nem eszik, lehet, hogy valamilyen problémája van vagy nem ismeri az ételt. Szép szóval kell tenni érte, kínálgatni az ételt, vagy például megkóstoljuk előtte – magyarázza az óvodavezető. Beszélt arról is, hogy nem újkeletű dolog, ugyanis ez egy „ősrégi” módszer, jómaga is emlékszik óvodás korából, hogy azon társaival is csináltak ilyet az óvónők, akik nem akartak enni. Több leírást olvasva a témában az derül ki, hogy a kóros evészavar kialakulását nem lehet egyértelműen megmagyarázni. A lehetséges okok között a stresszt, a szorongást, a környezeti tényezők okozta nyomást említik. Éppen ezért célravezetőbb a nyugodtság, a higgadtság és a megértés a felnőtt részéről, mert ellenkező esetben tovább romolhat a helyzet.

– Felmerül a kérdés, hogy hol vannak a gyermek jogai, ha lefogjuk? Még szerencse, hogy a szóban forgó eset során nem fulladt meg a gyermek, csak félrenyelt. Lehet, hogy sajnálja a gyermeket az óvó néni, és azért fordul drasztikus megoldáshoz, de ezt ki kell venni a módszerek közül, mert ez tulajdonképpen egy kínzás – mondta Gyenes Józsefné, hozzátéve, elképzelhető, hogy több helyen is előfordul ilyen az országban, csak nem kap akkora hírverést, mint ez az eset. A közleményben azt is írták, hogy az eset után a gyermek viselkedése megváltozott, zárkózottá, szomorúvá vált, sírva ment óvodába. A szülők a cselekményt követően a gyermeket átíratták egy másik óvodába.

Több oka is lehet annak, ha a gyermek nem akar enni (képünk illusztráció)
Fotó: NN/FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában