Februárban kezdik a regisztráltak védőoltását

A héten megkezdődik az oltás a 60 éven felüli regisztráltak körében, közülük elsőként a legidősebbek kapják meg a vakcinákat – erre hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Kormányhivatal a Miniszterelnökség tájékoztatója alapján.

Molnár Emese

Gyõr, 2021. január 31. Egy lakót oltanak be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával az idõseket gondozó gyõri Szent Anna Otthonban, az Öveges József utcában 2021. január 31-én. MTI/Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

Miután az egészségügyben dolgozók körében lezárult az oltás, most az oltási terv második csoportja, a szociális otthonban élők és dolgozók körében zajlik intenzív oltási tevékenység.

Az oltási terv harmadik köréhez értek Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A múlt héten érkezett vakcinaszállítmányokból valamennyi bentlakásos szociális intézményt felkeresik az oltócsapatok; ez zömében idősotthonokat jelent, de ide tartoznak például a pszichiátriai betegeket gondozó intézmények is. Harmadik körben, február elején elkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosok fogják értesíteni ezekben a napokban a regisztráció során megadott elérhetőségen.

Az első szakaszban praxisonként 6–16 főt oltanak majd be

Praxisonként 6–16 fő oltása történhet meg az első szakaszban. – Ez komoly szervezőmunkát és széles körű összefogást igénylő logisztikai feladat, amelyben a kórházi oltópontok mellett a szakrendelőkre és a háziorvosokra is számít az operatív törzs – mondta dr. György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője, aki a fővárosi után minden megyei kormányhivatalba ellátogat, hogy a megyei oltási munkacsoportok tagjaival egyeztessék az oltási tervben meghatározott teendők végrehajtásának részleteit. A megyei oltási munkacsoportok munkájában a kormánymegbízottak mellett többek között a megyei tiszti főorvosok, kórházigazgatók és a háziorvosi kollegiális vezetők vesznek részt. – Továbbra is kevés vakcina áll rendelkezésünkre, de célunk, hogy az országba érkező oltóanyagot a lehető leggyorsabban felhasználjuk, és így a lehető legtöbben minél hamarabb megszerezzék a védettséget a vírus ellen – hangsúlyozta az államtitkár. Az eddigi látogatások tapasztalatairól elmondta, mindenhol felkészültek az ütemezett és a tömeges oltásra is abban az esetben, ha lesz elegendő vakcina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában