Pannon OK

2021.02.15. 11:30

Az osztályátlag már most bizonyítja, hogy létjogosult

A Pannon Oktatási Központ vezetése a fenntartóval egyetértésben két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a „hagyományos”, négy évfolyamos gimnáziumi oktatás mellett a „hat­osztályos” oktatást is meghirdeti, ami kuriózumnak számított Dunaújvárosban, hiszen ilyen oktatási formát helyben nem kínált korábban még egyetlen intézmény sem. Borgulya Zoltán igazgató az eddigi tapasztalatokról mesélt.

Balla Tibor

2021.02.12. Borgulya Zoltán a Pannon Oktatási Központ és Magángimnázium igazgatója Dunaújváros Pannon Oktatási Központ és Magángimnázium Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

– Már a második évfolyamunk tanul ebben a formában. Nem egy hirtelen ötlet volt a részünkről, már évekkel korábban felmerült. A nyelvi tudást is olyan szintre szeretnénk hozni, hogy a diákok érvényesülni tudjanak vele. Tudjuk azt is jól, hogy amellett, hogy valóban szükséges a nyelvtudás később a szakmai előrelépéshez, de a felsőoktatási intézményekbe való felvételi alkalmával, a nyelvvizsgákért kapott pontszámok is fontosak a diákoknak. Azoknak, akik emelt szintű érettségi vizsgát szeretnének tenni, sok esetben a négy évbe olyan sűrű programot kellett beszőni, ami még az én meglátásom szerint is túlzásnak tűnt. Olyan gyerekeknek, akinek a képességei jók ugyan, de nem zseniálisak, és szorgalmasak, képesek is rá, meg is akarják csinálni, ez négy évbe besűrítve nagyon megterhelő.

– Egyformán veszik az akadályt?

– Nagyon különböző készségekkel érkeztek a diákok a különböző általános iskolákból, a gyerekek túlnyomó részénél az alapoknál kellett kezdeni az idegennyelv oktatását, tanulását. A második nyelvnél pedig szinte kizárólag minden esetben. Így a négy év alatt megtanítani a teljes anyagot szinte lehetetlen sok esetben. Elsődleges cél a fejünkben ez volt, amikor eljött az elszántság, hogy elindítjuk ezt a képzési formát. Nem azért, mert a környezetünkben már volt nyolcosztályos képzés, hanem mert a pszichoszociális fejlődés határait nézve, a tizenkét éves életkor már biztosíték arra, hogy a gyerekek figyelemkoncentrációja és a terhelhetősége van olyan szinten, hogy bírni fogja a tempót.

„Az eddig eltelt két év bizonyította, hogy jól gondoltuk, szükség van erre a képzési formára Dunaújvárosban”

– Jó döntés volt?

– Ez a két év bizonyította, hogy jól gondoltuk, hiszen ennek a két évfolyamnak az előrehaladása, a nyelvvizsgák száma és az eredményeik azt mutatják, hogy képesek megugrani azt a magasságot, amit kitűztek maguk elé. Elegendő, ha csak annyit mondok, hogy ennek a két osztálynak az osztályátlaga négy egész öt tized körül van, hiszen ez nagyon magas. És ezt nem a felfelé osztályozás adja, gondolom, sokan kételkednek benne, és ezt feltételezik, de teljes bizonyossággal állítom, hogy igen komoly erőpróba elé vannak téve ezek a gyerekek. Szerencsére a hetedik, nyolcadik osztályosok jelenléti oktatásban részesülnek, így nem veti vissza őket a pandémiás helyzet, sőt, a pedagógusok őket talán még több figyelemmel tudják kísérni. Talán egy kicsit ennek is köszönhető ez a tanulmányi eredmény. No meg annak, hogy azok, akik a hatévfolyamosba jelentkeztek, határozottan a felsőoktatás felé veszik az irányt, és céltudatosan haladnak efelé. A kiscsoportos foglalkozások, a személyesebb oktatás, a jelenlét a pedagógus–diák kapcsolatban mindig pozitívan változtatja az eredményeket.

Borgulya Zoltán, a Pannon Oktatási Központ igazgatója sikertörténetnek látja a hatosztályos képzés bevezetését
Fotó:Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

– A szülők is felmérik a jelentőségét? Komoly a jelentkezés?

– Igen. Idén is megvan az a jelentkezési ráta, amire számítottunk, az előző évekhez hasonlóan. Nem is nagyon változik, kialakult a trend, hogy ki melyiket, a négy-, a hat-, vagy a nyolcosztályos képzést választja. A tanulmányi eredményekből úgy tűnik, az idei jelentkezők is jó szellemi színvonallal érkeznek, és tudunk rájuk számítani, folytatják a hagyományokat. Úgy látszik, hogy bejött a számításunk. Óvatosan fogalmazva úgy tűnik, hogy ez egy sikertörténet. Persze majd akkor látjuk igazán, amikor érettségizik az első évfolyam, amely nálunk kezdte a hatosztályos képzést. Az viszont már biztos, hogy a pozitív eredmények igazolják ennek a létjogosultságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában