Dunaföldvár

2021.02.01. 11:30

A kihívások éve volt a tavalyi

A korábban náluk megkedvelt pezsgő városkép a vírushelyzet miatt ugyan megszűnt, de a célul kitűzött feladataikat sikeresen megoldották. A gondos előkészítés nyomán, okkal bízhatnak az eredményes folytatásban az idei évben is. Horváth Zsolt polgármesterrel beszélgettünk.

Balogh Tamás

Horváth Zsolt: Rossz dolgot kaptunk a sorstól, de nem hagytuk, hogy legyőzzön bennünket

– Amikor visszatekintünk az elmúlt évre, pozitív érzésként az legyen bennünk, hogy bár valami rossz dolgot kaptunk a sorstól, de mi büszkén kijelenthetjük, hogy szembeszálltunk vele, és nem hagytuk, hogy legyőzzön bennünket! Nekiláttunk, és megoldottuk az adott feladatokat. Összességében a kitűzött céljaink teljesültek, és egy kiegyensúlyozott évet zártunk – mondta el Horváth Zsolt polgármester.

– A pezsgő élet hiányát hogyan vészelték át?

– A régi megkedvelt világunk valóban megszűnt tavaly március 16-án. A munkánkat azonban tovább folytattuk. Az nem kíván egy nagy kunsztot, hogy egy intézményt, például egy óvodát működtessünk, hiszen annak megvan a törvényi háttere, és egy sor szabály szerint kell elvégezni. Ehhez komoly szakembereink vannak, és hozzá a tárgyi feltételek is biztosítottak. A város viszont nem a hivatalrendszerétől lesz olyan, amilyennek szerettük, hanem a benne élő és dolgozó emberek, valamint az őket összefogó civil szervezetek tevékenységétől. Ők azok, akik korábban színesebbé tették az életünket, a programokat szervezték és lebonyolították. Nekik beszűkült a mozgásterük.

A gimnázium antik épületében

– A bizakodás sok-sok erőt ad, ugye?

– Úgy gondoltuk, hogy pandémia okozta bezártságnak rövid időn belül a végére érhetünk. A nyár elején úgy is éreztük, hogy normalizálódik a helyzet, és rögtön neki is álltunk a közösségi programjaink közül a még megmenthetőket, a nyári színházi sorozatot, az augusztus 20-i rendezvényeket megvalósítani, és a szüreti fesztiválunkat előkészíteni. Sajnos az ősz ismét a rossz helyzetet hozta vissza.

A Kossuth Lajos utca 4. szám alatti óvodát teljesen felújították

– Az elvégzett városépítő munkáról is mondana néhány szót?

– Egy város életében vannak olyan dolgok, amik az oktatást és az egészségügyet, mások a jólétet fejlesztik. Azokra is gondoltunk, akik a közigazgatás hivatalát keresik fel, a számukra is jobb körülményeket alakítottunk ki. Büszkék lehetünk az egészségházunk fejlesztésére és a Kossuth Lajos utca 4. szám alatti óvodánk teljes felújítására. A külvégen, a Sárga pincés gödörnél egy új közösségi teret alakítottunk ki játszótérrel, színpaddal, közvilágítással és útburkolattal.

A külvégen, a Sárga pincés gödörnél egy új közösségi teret alakítottak ki
Fotók: a szerző

– A kulturális életük miként alakult?

– Jó színvonalúnak mondhatjuk. Az anyagi lehetőségeinknek megfelelően a jövőben is áldozni fogunk a művelődési házunk és a könyvtárunk sokféle tevékenységére, mert azok nagyon fontosak a városunk számára.

A Duna-parton közösségi teret hoztak létre

A sport is a kultúra része, azt is támogatni fogjuk, de ahogy mást, azt is csak a lehetőségeinknek megfelelően. Természetesen mi is szeretnénk, ha lenne egy megfelelő színvonalú sportuszodánk, esetleg egy vízilabda- vagy akár egy jégkorongcsapatunk is, de reálisan kell szőnünk a terveinket. Lehet, hogy valamikor lesznek majd ezekhez való létesítményeink, de az csak akkor valósulhat meg, ha lesz hozzá anyagi erőnk.

– Melyek lesznek az idei esztendő tennivalói?

– A munkálatok már javában folynak. A Bölcske utcában már elvégeztünk egy közműcserét, és egy állami támogatás mellett ennek az úttest-felújítása is megvalósul, majd bő háromszázmilliós ráfordítással a belvárosi úthálózat is megújul. A felszíni vízelvezetésben is előre akarunk lépni. Szintén újjászületik a Kossuth téri játszóterünk és a parkunk. A munkálatok még tavaly megkezdődtek, az átadása az idei évre húzódott át. Tovább szeretnénk vinni a Duna-part fejlesztését és a parkosításokat, ahol az emberek aktívan tudnak pihenni. Streetball- és futópályát szeretnénk kialakítani, és a meglévő fit­nesz­park továbbfejlesztését is tervezzük. Helyet akarunk találni a gördeszkásoknak is. Ezekhez a mai kornak megfelelő szociális létesítményeket kívánunk építeni. Van egy nagy hagyományuk, a piac és vásár megrendezése, aminek a továbbfejlesztésére is egy százmilliós projektet szeretnénk indítani. A húszmilliós előkészítés megtörtént, a nagyobb rész anyagi támogatására várunk. Megpróbáljuk az intézményeinket „zöld” energiával ellátni, amivel a költségeinket is szeretnénk csökkenteni. A hozzá szükséges napelemes pályázatainkat elnyertük, a megvalósítás szakaszába léptünk.

Az Ördögszekér a város egyik büszkesége

– Az 2021-ben megnyíló EU-s pályázatokra is készülnek már?

– Hamarosan megkezdődik a 2021–2027-es pályázati időszak. Erre alaposan felkészülünk és egy pályázati csomagot készítünk hozzá ebben az évben. Az anyagi fedezetét is biztosítanunk kell. Ugrásra készen várjuk a megfelelő időpontot, hogy meg tudjuk valósítani az arra az időszakra készített terveinket.

Az adventi készülődésből oroszlánrészt vállaltak a helyi civilek

– „Érezd magad jól Dunaföldváron!” Erről a törekvésről mit mondana?

– Sok minden befolyásolhatja az itt élők közérzetét. Amiben mi tudunk segíteni, az az, hogy olyan dolgokra költünk, amitől jobb lesz az életminőségük. Itt helyben is tudnak az egészségükkel törődni, megfelelőek az oktatási intézményeink, és a szolgáltatások igénybevételéhez sem kell vidékre utazniuk.

Gondolunk a szabadidő eltöltésére is, de mint tudjuk, ezek a céljaink az elmúlt évben csak a töredékeikben tudtak megvalósulni. Ezek összefüggő dolgok és együtt erősítik azt az érzést, hogy „én dunaföldvári vagyok, és itt akarok élni”!

Azért dolgozunk, hogy a fiatalok itt maradjanak, és az idősebbek is szeressenek itt élni. A képviselő-testülettel együtt ennek eléréséért dolgozunk. A tavalyi eredményeinkre építve az idén tovább folytatjuk ezt a munkánkat. Az esetleg lógó orrú arcokat a közösségért dolgozók közös tevékenységével kell mosolygóvá varázsolnunk.

Horváth Zsolt: Rossz dolgot kaptunk a sorstól, de nem hagytuk, hogy legyőzzön bennünket

– A jövő tervezésén dolgoznak a mai kor igényeit figyelembe véve, de úgy, hogy közben nem felejtik el a nagymama intelmeit sem. Ugye?

– Egy ilyen munka közben könnyen száguldhat az ember fantáziája. Sok mindenre kell gondolni és persze a fontossági sorrendet is fel kell állítani hozzá. Meg kell fontolni, hogy mit szeretnénk elérni az egészségügyben és az oktatásban. Hogyan tudjuk „okossá” tenni a városunkat, milyen módon tudnánk elmenni a „smart city” irányába, ami a világon mindenütt az intelligens, innovatív, élhető, hatékony, okos, egészséges város megteremtését vizionálja. Amit szem előtt kell tartani, hogy az anyagi erőforrásaink végesek.

Eközben soha nem felejtem el a nagymamám tanácsát: „Abból kell főzni, ami a spájzban van, és arra kell törekedni, hogy minél több legyen benne, ezért nem szabad túlfogyasztani belőle!”

A terveink megvalósulásakor viszont mindenkinek türelemmel kell lennie. Minden nem megy egyszerre, a feladatok végrehajtásához fontossági sorrendet kell készíteni. Reménykedünk, hogy túl leszünk a covidos időszakon, és a meghozott terveink megvalósulhatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában