parkolás

2021.01.15. 07:00

Takarítás, felfestés, murvázás: helyi parkolóépítési kiskáté

Újabb események adtak aktualitást annak, hogy ismételten a városi parkolásról írjunk, vagy ha úgy tetszik folytassuk az ebben a témában korábban megírt cikkeink sorozatát.

Brousil Csaba

A felső talajréteget felszedték, és murvával öntötték ki a területet

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Kezdjük a legelején. A Rajta Újváros Egyesület választási kampányának egyik fundamentuma volt a parkolóépítés. Szinte kivétel nélkül az összes akkori képviselőjelölt, mára önkormányzati képviselő bevette a választási ígéretei közé, hogy a körzetében parkolókat épít. Motyovszki Mátyás odáig is elment az ígéretekben, hogy a Rómaira parkolóház felépítését ígérte a választópolgároknak: „A Római körút és a Fáy András utca közti nagy parkolóban, valamint a Domanov­szky téren lévő nagy parkolóban létrehoznánk egy 2-3 emeletes parkolóházat.”

Nézzük, mi is történt az ígéretekkel ebben a szegmensben. A választás óta eltelt, igaz pandémiával sújtott időszakban ez a parkolóházas ígéret még nem valósult meg. Nem tudjuk, hogy e helyett, de a 2-es és 3-as választókörzet területi határán adtak át ideiglenes parkolóhelyeket oly módon, hogy a korábbi extrémsport-pályát takarították ki, és engedték be ide az autósokat. A hivatalos közlés szerint 50 parkolóhely „létesült” ezáltal. Vegyük csak a nagyobb volumenű „fejlesztéseket”. Újabb 40 férőhelyet rajzoltak fel a Weiner körút aszfaltjára, azáltal, hogy ezen útszakasz nagyobb részét egyirányúsították. Így az egyik forgalmi sáv elhalt, helyére kerültek a parkolóhelyek. Azóta a Weineren lévő nagy, murvás parkoló „félházzal” üzemel, az autósok a kényelmesebb megoldást választják, és megállnak inkább a „halott” forgalmi sávban.

Írtunk arról is, hogy az önkormányzat döntése értelmében a közterületekről elszállíttatják azokat a járműveket, amelyek műszaki vizsga nélkül évek óta elhagyottan állnak az utcán. Ez szumma szummarum ismét 40 új parkolóhely.

Vannak, akik még ott tartanak, hogy fizetős a parkolás a városban...

Ha megnézzük ezeket a számokat, és magukat a parkolóhelyeket, akkor tisztán látszik, hogy ezek nem épített parkolóhelyek, hanem takarítás, festés utáni helyátnevezések, funkcióváltással nyert területek. Rendesen megépített parkolóhelyek is létesültek a városban, de ezek mind megvásárolt (zömmel tetőtéri) lakások mellé kötelezően elrendelt magán parkolóhely-építés eredményei. Ugyanis a már meglévő építmények bővítése, átalakítása, rendeltetésük módosítása esetében csak az ebből eredő többletjármű elhelyezéséről kell gondoskodni, a meglévők megtartása mellett. A kormányrendelet alapján tehát minden új lakás után egy közterületi parkoló biztosítása szükséges, és a tetőtér-beépítés átalakítás, tehát gondoskodni kell parkolóhelyek építéséről. A legújabb, témába vágó megmozdulás az elmúlt napok eredménye a Dózsa II városrészben, a Margaréta óvoda melletti területen. Itt az autósok által kijárt földes, hajdan füves terület felső talajrétegét szedték le és öntötték fel murvával. Tehát ez sem nevezhető rendesen alapozott, bitumenes vagy térköves, szegéllyel ellátott parkolóhely-építésnek. Az egész helyzetet tetézi egy újságcikk, amely szintén a minap látott napvilágot, így értekezik (a cikket publikáló „médium” nevét inkább nem vesszük a szánkra, neve, elérhetősége a szerkesztőségben – a szerk.): „Orbán tavasszal és ősszel is elrendelte az ingyenes parkolást, mint a vírus elleni védekezés fontos pontját. Pedig mindannyian tudjuk, hogy ez semmilyen módon nem segíti elő a járvány lassulást. Mindössze káoszt okoz, hiszen a helyi lakosok nem találnak maguknak parkolóhelyet. Ráadásul ez is elég nagy kiesés az amúgy is sanyargatott önkormányzatoknak.” Az idézet az „5 Dolog, amivel 2020-ban Orbánék megkeserítették az életünket Dunaújvárosban” című cikkükből való. Tehát egyesek szerint Dunaújvárosban fizetős a parkolás. Pedig ez nincs így, azt még a fideszes városvezetés szüntette meg jó pár évvel ezelőtt.

A felső talajréteget felszedték, és murvával öntötték ki a területet
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az önkormányzat a saját honlapján sem ettől a cikktől, sem a médiumtól lapzártánkig nem határolódott el, feltételezhetjük tehát, hogy szerintük ez jól van így. Nem a mi tisztünk megítélni, hogy a választási kampányban tett ígéretek ilyetén minőségű megvalósítására gondoltak-e valójában a választópolgárok.

Azt azonban gondoljuk, hogy ennél a minőségnél talán többet érdemelnének az itt élő emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában