életmentés

2021.01.19. 11:30

Mindenkinek jut férőhely

Vasárnaptól kedd délelőttig életbe léptették a hajléktalanokat védő vörös kódot.

Molnár Emese

Fotó: LI

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény egyik passzusa alapján január 17. és január 19. közötti időszakra vonatkozóan kiadták a vöröskód-figyelmeztetést országosan. Erről a szociális ágazati portál adott ki tájékoztatást a hétvégén. A vörös kód kiadása egy protokollrendet léptet életbe, az abban foglalt jogszabályokat be kell tartania az érintett intézményeknek. A speciális rendelkezés célja, hogy a kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítő tevékenység egyik legfőbb feladata az életmentés. Ha röviden és egyszerűen szeretnénk összefoglalni a rendelkezést, azt mondhatjuk, hogy senki nem maradhat az utcán. Például az olyan hajléktalan személy, aki az elhelyezését kéri, akkor elsődlegesen a hajléktalanszállókon kap helyet, ám ha telítve van, és a környéken nem található másik hajléktalan-ellátó intézmény, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek kell ideiglenesen befogadni a rászorulókat.

Ha bajba jutott hajléktalant látunk, értesítsük a diszpécserszolgálatot vagy a hatóságot
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Pribil Sándor, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnöke lapunknak elmondta, a vörös kód elrendelését megelőzően ők már 24 órás ügyeleti szolgálatban végezték az ilyenkor kötelező feladatokat, a többi között a saját mentőautójukkal, illetve az utcai szociális szolgálattal fokozottan figyeltek az utcán élők állapotára, feltárták a frekventált helyszíneket. Azt is hangsúlyozta, náluk nem fordulhat elő, hogy nincs elég férőhely. Mindenkinek van hely, még azoknak is, akik alapesetben nem felelnek meg bizonyos kritériumoknak, például azoknak is van helyük, akik ittas állapotban vannak. A kritikus időszakban, például a vörös kód idején a nappali melegedő és az éjjeli menedék közti rövid átmeneti időintervallumban is nyitott ajtókkal fogadják a hajléktalanokat.

Pribil Sándor kérdésünkre válaszolva vázolta, hogy naponta körülbelül kétszázötven személyről gondoskodnak városunkban. A járvány­ügyi helyzet kapcsán kifejtette, hogy viszonylag jól el vannak látva a szükséges eszközökkel, felszerelésekkel, ez köszönhető annak, hogy már nyáron készültek a járvány második hullámára, és már akkor beszerezték az eszközöket az alapítvány költségvetéséből.

Az MTI beszámolója alapján, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió reggeli műsorában közölte, hogy van elég hely a hajléktalanszállókon, így senkinek nem kell az utcán aludnia. A hétvégén Budapesten 75 százalék alatti, országosan pedig 79 százalék volt a szállók kihasználtsága. Az államtitkár arra kért mindenkit: ha az utcán bajba jutott hajléktalant lát, hívja a diszpécserszolgálatot, vagy értesítse a hatóságot.

Fülöp Attila kitért arra is, hogy hétfőn zárult le a hajléktalan-ellátással foglalkozó szervezeteknek kiírt 134,5 millió forintos pályázat, amelyet a sikeresen pályázók a koronavírus-járvánnyal összefüggésben használhatnak fel eszközbeszerzésre, szolgáltatás-bővítésre (támogatást lehetett kérni egyebek mellett tárgyieszköz-beszerzésre, így például mosó- és szárítógépek vásárlására vagy matracok, ágyak beszerzésére, valamint az intézményi zsúfoltságot csökkentő más beruházásokra).

A szociális ügyekért felelős államtitkár arról is beszélt egy korábbi sajtótájékoztatón, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának a feladata az, hogy a nagy hidegben különleges intézkedéseket hozzon az emberi élet védelmében; ebben a helyzetben léptette életbe a vörös kódot a miniszter. A vörös kód múlt vasárnap délben lépett életbe és kedd 10 óráig érvényes, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ebben az időszakban éjszakánként legalább mínusz 10 fok, vagy annál hidegebb lehet a hőmérséklet.

Mint már arról hírt adtunk, a múlt hét végén a szociális, a gyermekjóléti alapellátásban dolgozók ingyenes koronavírus-szűrésen vehettek részt, illetve folytatódott az idősotthonokban a védőoltások beadása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában