fontos kérdések

2021.01.21. 08:00

Előnyös megállapodást a település számára!

Brousil Csaba

Fotó: LI

Mint azt a minap megírtuk, Nagy Attila, Kisapostag polgármestere a helyi újság hasábjain és a kisapostag.hu portálon fordult a település lakóihoz a Hamburger Hungária tervezett fejlesztései kapcsán, ami érinti Kisapostagot is.

A cég fejlesztésekre készül a korábban megvásárolt iparterületein. Ezek egy része közigazgatásilag Dunaújvároshoz, másik része pedig Kisapostaghoz tartozik. Szükséges a Hamburger Hungária Kft. számára és a beruházás megvalósulásának az érdekében, hogy a tulajdonukat képező földek egy település közigazgatási területén legyenek. Ez azt jelenti, hogy Kisapostag területének része közigazgatásilag Dunaújvároshoz kerülne.

Nagy Attila, Kisapostag polgármestere
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nagy Attila kijelentette, sem kollégái, sem a település lakói nélkül nem akar dönteni ebben a fajsúlyos kérdésben, amely új munkahelyekről, fejlődési lehetőségről is szól. A pandémia miatt szintén el kellett vetni egy, e témával foglalkozó lakossági fórum ötletét, így levélben fordult a település első embere a kisapostagiakhoz, akiknek a véleménye döntően esik majd a latba, ha arra kerül a sor. 18 hektár közigazgatásilag Kisapostaghoz tartozó földterületről van szó.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a lakosság megkérdezése azóta megtörtént, és már a válaszok feldolgozása történik. Mint mondta a kérdőíves kampány sikeres volt, sok háztartás visszaküldte azt a hivatalnak, de telefonon és elektronikus úton is sokan kifejtették a véleményüket.

Ezek alapján a lakossági válaszok ismeretében az rajzolódott ki a település vezetése számára, hogy a kispostagiak nagy része azt szeretné, ha a grémium tárgyalóasztalhoz ülne a felekkel, és a település számára hosszú távon is előnyös megállapodást kötne. A veszélyhelyzeti szabályozásra tekintettel a területátadást előkészítő bizottság ugyanúgy nem ülésezhet, akárcsak a települési közgyűlések. Így elképzelhető, ha a jelenlegi status quo fennmarad, akkor a polgármester/polgármesterek döntenek ebben a kérdésben. Ezt Nagy Attila lapunknak megerősítette azzal a kitétellel, hogy sem ő, sem dunaújvárosi polgármester kollégája nem dönt majd a képviselőtársai megkérdezése nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában