Dunaferr – Liberty

2021.01.19. 14:42

Csapdahelyzetben? – Frissítve

Ezév április 30-ig, azaz két és fél hónappal meghosszabbodhat a Dunaferr kollektív szerződésében (KSZ) foglalt juttatások folyósítása, áll Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes munkavállalóknak írt levelében, amennyiben január 20-a, 15 óráig a két reprezentatív érdekképviselet – a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet – elfogadja és aláírja az ajánlatban foglaltakat.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Zsedrovits Enikő

E szerint a meghosszabbított időtartam alatt változatlan bérezésben és juttatásokban részesülhetnek a munkavállalók. Mindez nyugodt hátteret biztosíthat az új kollektív szerződés megkötésére vonatkozó tárgyalásokhoz. Ehhez pedig konstruktív együttműködést vár a tárgyalófelektől. – olvasható a meghitt sorok között. „Béke van, felejts el minden háborút!” (Republic – a szerk.) Még így is gondolhatnánk, ha nem néznénk a dolgok mögé.

Mint ismeretes 2020. augusztus 14-én Evgeny Tankhilevich a Dunaferr nevében egyoldalúan felmondta a hatályos kollektív szerződést, amely ezév február 14-ig élt volna változatlan formában. Az aktív tárgyalások a munkáltató és a szakszervezetek között eddig érdemben meg sem kezdődtek.

Okkal kérdezhetik, hova ez a nagy sietség? Miért nem ad a most előre aláírt dokumentum „értelmezésére” több időt a munkáltató az érdekképviselet(ek)nek? Miért gondolta meg magát a KSZ múlt évi egyoldalú felmondása után öt hónappal a Dunaferr, miközben eddig érdemben nem tárgyalt a KSZ-ről? Miért pont április 30-ig? Ki volt/van meghatalmazva és ki által az ISD Dunaferr, mint munkáltató részéről e dokumentum aláírására? Egyelőre megválaszolatlan kérdések. Egyelőre az is vitatott (az egyik szakszervezet részéről), hogy jogszerű volt-e a KSZ felmondása.

Csapdahelyzetben? Úgy tűnik igen! Ha nem írják alá a dokumentumot a szakszervezetek, vagy csak az egyik, akkor a tagság felháborodik, ha meg igen, akkor a későbbi tárgyalási pozícióikat ad(hat)ják fel. A rendezett munkaügyi kapcsolatok látszatát úgy tűnik azonban fenn kell tartani, ellenkező esetben ide valós befektető – önszántából – be nem teszi a lábát. Bízzunk azért abban, hogy nem így lesz!

A munkavállalóknak írt levél és a munkáltató(k) által előre aláírt dokumentum betűhíven lentebb olvasható.

A megállapodás tervezete (forrás: Dunaferr Ifjúsági Szervezet honlapja)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában