Visszatekintő

2021.01.19. 14:00

A veszélyhelyzet vége – júniusban már jóval szabadabb volt az élet

A 2020-as évre sokan bizakodva tekintettek előre. Aztán február közepén egyértelmű lett, a járványhelyzet átírja életünket, mindennapjainkat. E sorozatban negyedévenkénti bontásban tekintjük át, milyen is volt a mögöttünk hagyott esztendő. A második negyedév legfontosabb eseményei.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Április

Április 1-jén újra megnyitott a város és térség egyik legnagyobb áruháza a mintegy 1,8 milliárd forintból megújult dunaújvárosi Interspar.

A hónap elején a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza is csatlakozott a városháza által szervezett önkéntes akcióhoz. Őze Áron, a Bartók igazgatója elmondta, hogy a színház nem zárt be, és nem is fog, csak jelen pillanatban nem fogadhatja a közönséget, de munkavégzés folyik. „Készülünk a jövőre, a színházat becsomagoltuk, de két hét alatt ki is tudjuk csomagolni” – fogalmazott a színi direktor. Az intézmény 25 közalkalmazott dolgozójának segítségét ajánlotta fel az önkormányzatnak, illetve a városnak önkéntes munkavégzésként, illetve a színház két mikrobuszát és teherautóját.

A Dunaújváros Kenyere jótékonysági akció keretében 2020 első három hónapjában a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete számára gyűltek a forintok, minden egyes burgonyás vekni megvásárlásával. Az akció során ezúttal is csaknem félmillió forint jött össze, a kedvezményezett egyesület elnöke, Szilá­gyi Ferenc azonban felajánlotta azt a helyi a Dunaújváros és Környéke 04 Alapítvány számára.

Húsz év után a Klub Hotelben találkoztak a Dunaferr SE 2000-ben bajnok kézilabdázói
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Perkátán a Kisboldogasszony Alapítvány 66 idős korú személy és rászoruló család számára adott át csomagot, amelyben élelmiszert juttattak el a számukra. A házhoz szállításban a község karitászcsoportja is segédkezett.

Karanténban töltötte a húsvéti ünnepeket az ország, amint lapunk ünnepi összefoglalójában olvasható volt: „A nyuszi ebben az évben skype-on jött.”

Április 14-én újraindította termelését a Hankook Tire rác­almási gyáregysége. Az üzem még március 24-én jelentette be, hogy március 30. és április 7. között az európai és magyarországi koronavírus-helyzet, valamint az európai autógyárak többségének bezárása miatt leállítja termelését. A leállást később újabb egy héttel meghosszabbították.

A március közepén bevezetett digitális oktatás első három hete után a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola vezetősége úgy gondolta, hogy szeretne visszajelzést kapni kezdeményezéseiről, ezért összeállított egy kérdőívet és eljuttatta azt a tanulókhoz. A 233 diák (75 százalék) 14 kérdésre adott válaszát kiértékelte Jaksics Erzsébet igazgató és a tantestület. Lapunk részletes elemzést közölt a diákok értékeléséről: A „Mennyire tetszik neked az oktatás digitális formája?” kérdésünkre tanítványaik 51,5 százaléka az „inkább nem” és „egyáltalán nem” amíg 48,9 százaléka az „inkább tetszik”, vagy „nagyon tetszik” választ adta. Ennek fényében különösen érdekes az a tény, hogy a két oktatási forma közül nagy többségük az iskolai osztályban való tanulást tartja eredményesebbnek, ez a forma nyújt számára mélyebb tudást (92,3 százalék).

„A környékünkön is átalakult a vadállomány. Az apróvad szinte teljesen kiszorult, régebben az állománybecslés után hatezer fácánkakas volt, ebből terítékre háromezer-ötszáz került, vadnyúl lőve százötven volt, élőnyúl-befogás pedig hatszáz darab. Most nyúl nincs, fácán pedig ötven darab körül. Egyre több a vaddisznó, és kiszorítják a nyulat, a fácánt. És megjelent egy állat, ami itt nem volt honos, az aranysakál, a környező országokból jött hozzánk, szapora, és mindent megeszik: a háziállatot és a vadat egyaránt – összegzett a DH-nak Hetényi László mezőfalvi vadász.

Hatszáz darab kétrétegű, mosható anyagból készült arcvédő maszkot készítettek a Dunaújvárosi Óvoda dolgozói, valamint a bölcsődék munkatársai – adtuk hírül lapunkban.

A rendőrség napja alkalmából a Szent György Érdemjelet vehette át Fridrich Ferenc törzs­zászlós, rácalmási körzeti megbízott.

A Dunaújváros Kenyere akcióban összegyűlt forintok áprilisban a mentőket segítették
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Május

A szervezők közölték: a 30. jubileumi Rockmaraton fesztivált egy évvel elhalasztják és 2021. július 5. és 10. között tervezik megrendezését.

A járványhelyzet miatt kiemelt biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg május 4-én, hétfőn az érettségi vizsgaszezon. „Ez volt a leginkább vállalható megoldás, hogy ebben a keretrendszerben rendezik meg a vizsgákat. Őszintén, én sem bánom, hogy nem kell majd szóbelizni, ám várhatóan a vizsgák után sem vár ránk az a felhőtlen nagy szabadság” – fogalmazott lapunknak a magyar érettségit követően Berek Péter, a Bánki végzős diákja.

A Mezőfalvi Gazdák Vadásztársasága közel 200 adag szarvaspörkölttel lepte meg helyi a kórház dolgozóit.

A kormány döntése alapján korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói. A Nagytétény és Dunaföldvár közötti Duna-szakaszon 400 mázsányi, háromnyaras, 2-3 kilós ponty került a folyóba. A lehetőséggel élve a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület vezetősége azonnal beadta igényét az általuk kezelt két vízterület kapcsán, Felső-öbölbe 5 mázsa, a Kikötői-öbölbe 12 mázsa horog­érett pontyot telepítettek.

Megszűnt a kijárási korlátozás. Május közepén, ha csak részben is, a kormány végre enyhített a szigorú korlátozásokon. Újra nyithattak például a szállodák, az éttermek és a játszóterek is. A tanév végéig, június 15-ig érvényben maradt a digitális tanrend.

Árvainé Pálinkás Judit, a Szent Pantaleon Kórház pszichiátriai osztályvezető főnővére mentette meg egy ember életét május 16-án egy székesfehérvári bevásárlóközpontban.

Május 26-án az egyetemen rendezték meg a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia- és Kutatóközpont nyitó ülését. A kormány 1734/2019. (XII. 19.) határozata értelmében az egyetem a DUE-PKK kialakításához 1,5 milliárd forintot rendelt.

Júniusban készült el a katolikus főtemplom új ólomüvege
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Június

Szűk körben adták át az Erste Liga 2019/2020-as szezonjának egyéni díjait. A Mr. Spirit-díj annak a játékosnak jár, aki példamutató magatartásával, hozzáállásával, munkavégzésével emelkedik ki társai közül. Ezt az elismerést Azari Zsolt, a Dunaújvárosi Acélbikák csapatkapitánya vehette át.

Pünkösdkor újra megnyithatták a plébánosok, lelkészek Isten házát a hívek előtt.

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes is társult ahhoz a kétszáz csoporthoz, amelyek tánccal tisztelegnek a nemzeti összetartozás előtt.

Trianoni emlékhelyet avattak Baracson. A település templomosi részén található templomkertben a Nemzeti Összetartozás Napján avatták fel a Rohonczi István képzőművész által készített trianoni emlékhelyet.

Új ólomüvegablakot kapott a katolikus főtemplom. Alig több, mint egy év telt el azóta, hogy 2019. május 18-án szentmise keretében Spányi Antal megyés püspök atya megáldotta a dunaújvárosi Krisztus király római katolikus főtemplomban a három új, egyenként több mint harminc négyzetméteres ólomüveg ablakot. 2020. június 5-én ismét egy új, a Golgota került méltó helyére

Utolsó osztályfőnöki óra és online ballagás keretében búcsúztatták végzős diákjaikat a dunaújvárosi általános iskolák.

Június közepén visszaállt az egészségügyi ellátás régi rendje, a kórházakban részlegesen feloldották a látogatási tilalmat. Kétszáz főig pedig engedélyezték a családi rendezvények megtartását is

Háy János Utánképzés ittas vezetőknek című darabjának bemutatójával indult újra az élet a Bartók kamaraszínházban.

Több mint húsz éve már annak, hogy a Dunaferr SE férfikézilabda-csapata 2000 tavaszán megtörte a veszprémiek egyeduralmát, és bajnoki címet szerzett. Június végén újra találkoztak a kézilabdás fiúk, és a legendás csapat vezetői és nosztalgiáztak a Klub Hotelban.

Kutatási megállapodást kötött a MÁV és a Dunaújvárosi Egyetem. A szerződés szerint az egyetem feladata lesz a jövőben különböző gépalkatrészek szúrópróbaszerű anyagvizsgálata, valamint a pályaszerkezeti elemek anyagvizsgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában