visszanéző

2021.01.21. 14:00

A tavalyi esztendő legnagyobb vesztese a Vasas Táncegyüttes

Az MMK 42 éves fennállása alatt egyetlen intézményvezető nem került még ilyen nehéz helyzetbe – summázta az elmúlt esztendőt Kováts Rózsa, a Munkásművelődési Központ igazgatója.

Balla Tibor

2020.07.20. Hatalmas ugárlóiskola a Munkás Művelődési Központban Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az, hogy négy és fél hónapon át zárva tartottak az intézmények, az lelkileg mindannyiunkat megviselt – kezdte beszámolóját Kováts Rózsa. – Tavalyelőtt kétszázötvenötezer látogatónk volt, ez tavaly lecsökkent száznegyvenhatezerre. Nem vagyok a kudarcok híve, mindig szeretem a maximumot kihozni az intézményből, a kollégáim ugyanilyenek. Ez nagyon odavágott nekünk. A tavalyi év legnagyobb vesztese a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes. A tizenkét hónapból mindössze hármat tudtak itt próbálni. A csapatépítő programok, amikkel igyekeztünk összetartani a táncosokat, azok megszűntek. Ezt a jövőre hetvenéves együttest teljesen újra kell építenünk. Az első hullám alatt online táncórákat tartottunk, de ez a műfaj élőben működik csak. Öt kisközösségünk „bedobta a törölközőt”, lényegében megszűntek.

Amikor csak lehetett, a Munkásművelődési Központ szabadtérre vonult, „játszótéri” videójuk látogatószámot döntött
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nyugdíjas, moderntáncos közösségünk is megszűnt, utóbbi abszolút nem tudott próbálni, már be sem kerültek a statisztikába. Így végül nyolcvannyolc kisközösséggel zártunk, mert egy új közösségünk viszont létrejött. Mégpedig egy hagyományőrző, szövő csoport. Ők is csak néhány alkalommal tudtak foglalkozást tartani a pandémia második hulláma miatt.

Egész évben mindössze hét és fél hónapot voltunk nyitva, de azt tapasztaltuk, hogy amikor kinyitottunk, özönlöttek az emberek. Ennek köszönhető a közel másfélszázezres látogatószám. Nyáron az Erzsébet-táborokat is beindították, de nem volt elegendő program számukra, így a táboros gyerekek minimum háromszor-négyszer itt töltötték az időt a NépmesePontunkban. Voltak kézműves-foglalkozások, táncházak, kulturális órán és színházi előadáson vettek részt. Ez azt jelenti, hogy minden iskolának minden csoportja minden héten itt volt. Hat héten át ezerhatszáz kisgyerek jött be, és ez feldobta a látogatottságunkat. A nyugdíjasaink nyáron nagyon hamar visszaszoktak. Nagyon jól sikerült a tavalyi évben a Nyugdíjas Népdalkörök Találkozója, amit immár harmadszor rendeztünk meg. Százhuszonöt idős hölgy énekelt szabadtéren. A legnagyobb szívfájdalmam, hogy már másodszor maradt el az V. Jubileumi Pünkösdi Rózsa Gyermek Néptánc-találkozó, és nem tudom, hogy idén májusban meg tudjuk-e tartani. Ami pozitív volt, hogy jókról is beszéljünk, a „Köszönjük Magyarország!” program keretein belül ingyenesen kérhettünk produkciókat. Az volt a célom, hogy dunaújvárosi kötődésű emberek jöjjenek. Itt volt a Polgár Lilla, Gasparik Gábor művészházaspár a Családi kör című dupla előadásával, Mazán Attila a Tengerszem együttessel már online tarthatta meg koncertjét, de fellépett Szőcs Henrik zongoraművész, és Gubik Ágnest tudtuk még meghívni József Attila-estjével, ami nagy sikert aratott. Öt képzőművészeti kiállítást tudtunk megtartani, egy fotókiállítást, van egy állandó helytörténeti kiállításunk is, ott tizennégyezer látogatót számoltunk.

Kováts Rózsa, a Munkásművelődési Központ igazgatója

Aztán jött a pandémia második része. Három színházi előadásunk maradt el. Elképesztően nagy a bevételkiesésünk. Komoly fejlesztések maradtak el. A műsoros tevékenységeink eléggé korlátozottak voltak. Korábban éves szinten minimum tíz előadást tartott a TataMinek, az OpenMic, vagy az Írisz Versszínpad, most hármat tudtak tartani idős koruk miatt, és a látogatók sem jöttek volna el. Év elején még meg tudtuk tartani a farsangi rendezvényeket. Az utolsó családi napunk is egy farsangi játszóház volt, farsangot tartott a Vasas Szakszervezet, a Vasas Táncegyüttes, az összes nyugdíjasklubunk farsangolt, amit meg lehetett, azt megtartottuk. A kézműves-játszóházaink száma azt gondolhatnánk, hogy nagyon lecsökkent, de ez nem így van, mert a NépmesePontban tartottunk foglalkozásokat. Szintén nagy érvágás volt a Kézműves Kincsek Vására – amit hat évvel ezelőtt indítottunk el saját ötletből –, úgy tudtunk nyolc vásárt megtartani, hogy amíg működtünk, minden rendezvényünkre megpróbáltuk behozni. Könyvbemutatónk is csak három volt tavaly. Ezek közül a legbüszkébbek Czirják Erika Útravaló sütik című könyvének bemutatójára vagyunk, csütörtökön került ki a nyomdából, és szombaton itt volt a Terülj, terülj asztalkám! rendezvényünkön. Ezt idén is szeretnénk megtartani.

Decemberre terveztük a Harry Potter advent folytatását, de nem tarthattuk már meg, mint ahogy a hat adventi ajándékkészítő hétvégénket sem. Az viszont elképzelhetetlen, hogy az MMK télapója ne jöjjön el, elkészítettünk több mint ötszáz manót és télapót. Videófelvételen érkezett a télapó és a krampusz. Az ajándékok kint voltak az épület előtt a fán, és akkor vihették el a gyerekek, ha küldtek egy szelfit magukról a ház előtt. A Márton-napi kavalkádunkat is egy vetélkedővel és egy rajzversennyel online tudtuk megrendezni, és meglett a hetedik Lúdas Matyink. A közösségek hetét, a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényét is kivittük az online térbe, és fergeteges sikere volt. A Hetven év, hetven kérdés (a városról) értelemszerűen hetven napon át zajlott. Száznegyven mesét mondtunk a NépmesePontban, minden nap hallgathatták a gyerekek.

Szerencsére azért van visszajelzés. Az, hogy másodszor nyertük el elsöprő többséggel a Dunaújváros kedvence címet, az nekem és a városnak is jelzés. Pedig négy és fél hónapot zárva voltunk! A vendéglátás mellett ez a járvány a kultúrát is tönkretette, leamortizált bennünket. Amikor nyitva voltunk, akkor nem volt akadály, dübörögtünk. A munkatervem mellé egy B változatot is készítettem, ami az online rendezvényekről szól. Egy új világot nyitott a pandémia az online térben, de ezek nem mi vagyunk. Akinek a vérében van a szakma, az nem ilyenre vágyik. Nincsenek meg a személyes találkozások, kell a személyes kontaktus. Most kultúrát közvetítünk, de a kultúra közösségépítő szerepe, a kulturális együttlétek mind megszűntek. Mindenkinek hiányzik, arról kérdeznek, mikor nyitunk már. De nem tudok válaszolni. Addig igyekszünk kimenni az intézmény elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában