A jogász válaszol

2021.01.30. 13:00

A házastársi különvagyon

A házasfelek vagy a házasulandók egymás közötti vagyoni viszonyaikat a házassági életközösség tartamára szerződéssel rendezhetik. Házastársi vagyonközösség szempontjából elsősorban azt kell tisztázni, hogy mi tartozik a házastársak közös, illetve különvagyoni körébe.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

A házastársi vagyonközösség a házastársak osztatlan tulajdonközössége, amelyet a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami bármelyik házastárs különvagyonába tartozik.

Nem csupán a szerzett javak, de a közös vagyontárgyak terhei, illetve bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozások is a közös vagyon részét képezik.

Házastársi közös vagyonba tartozik mindaz, ami tulajdonjog tárgya lehet, továbbá a vagyoni értékű jogok, illetve a követelések, tehát minden olyan vagyontárgy, amelyet a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együttesen vagy külön szereztek. Közös vagyon megosztásáig főszabály szerint nem lehet a vagyonnal rendelkezni, kizárólag a felek közös megegyezésével. Senki nem azért köt házasságot, hogy már előre a váláson gondolkodjon, mégis hasznos lehet a jövőbeli együttélés szabályainak tisztázása.

A szerződésben nem kell rögzíteni, ami a törvény alapján amúgy is egyértelmű, nem kell például felsorolni a külön vagyonba tartozó, a házasságkötés előtti vagyontárgyakat.

A szerződés a vagyoni viszonyokat a jövőre vonatkozóan rendezi, tehát el lehet térni attól a szabálytól, hogy bármelyik házastárs fizetése automatikusan közös vagyon, ez olyankor hasznos, ha az egyik házasfél jóval többet keres.

Fontos tudni, hogy a házassági vagyonjogi szerződések csak akkor érvényesek, ha azokat ügyvéd vagy közjegyző készíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában