Püspöki kitüntetéssel ténykednek

2020.12.07. 17:30

Munka nagy-nagy szeretettel és bátorsággal a rászorulókért

A dunaújvárosi Pentele Katolikus Caritas Alapítvány önkéntesei a közelmúltban Spányi Antal megyés püspök elismerésében részesültek.

Török Tímea

Az alapítvány vezetőjét, Megulesz Gabriellát kértük meg, hogy mutassa be a püspöki kitüntetésben részesült szervezetet és a rászorulókért végzett munkáját.

– 1994 óta működik a Pentele Katolikus Caritas Alapítvány városunkban. Először elsősorban külföldi ruhaadományokkal támogattuk az időseket és a rászorulókat, akkor még az Esze Tamás utca egyik pincéjében működtünk. Majd a plébániára költöztünk a Temető utcába, jelenleg pedig a római katolikus nagytemplom alagsorában található a ruhaosztó és fogadópontunk is. A kezdetektől végzünk élelmiszeradomány-osztást is. Jelenleg a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel van jól működő megállapodásunk. Az élelmiszerbank akciójában és más gyűjtéseink segítségével rendelkezésünkre álló tartós élelmiszerekből támogatjuk a látómezőnkbe kerülő rászorulókat, tehát nem állami vagy önkormányzati juttatásokból. De természetesen részt veszünk az országos karitász programjaiban is. Ilyen volt a Szép otthon elnevezésű, vagy a pelenkaprogram, és az iskolakezdéshez kapcsolódó projekt is, amely során utalványokkal tudtunk segíteni. Mindezt önkéntesen, munka vagy nyugdíj mellett végzi jelenleg a 14 regisztrált munkatársunk. A Krisztus király főtemplomban üzemeltetünk egy kegy­tárgyboltot is, amelynek egyik legfontosabb célja a lelki gondozás. De az altemplomban működő üzlet egyben egy olyan vállalkozás is, amelynek nyereségéből szintén az alapító okiratban rögzített céljaink, azaz a dunaújvárosi rászorulók támogatását végezzük majd – mondta el Megulesz Gabriella karitászvezető.

Számos meglepetés ajándékot is rejtenek a csomagolások a karitász helyiségében

Hozzátette:

– Tevékenységünk fontos része, hogy a Duna sori idősek otthonában pártfogoljuk öreg, megfáradt embertársainkat. Általában imaórát tartunk péntekenként, és a szentségekhez járuláshoz nyújtunk segítséget. Most azonban az egészségügyi kockázat miatt a karitász tagjai nem mehetnek be, csupán imákat küldünk az otthonba, hogy a kapcsolatokat ápoljuk. Húsvétkor és karácsonykor a hajléktalanszálló lakóiról sem feledkezünk meg. Máskor süteménycsomagot szoktunk vinni, hiszen a házi finomságok emlékeztetnek legjobban az otthon melegére. Az elmúlt években meleg étellel és műsorral is készültünk, azonban idén sajnos ide sem mehetünk, ezért azt tervezzük, hogy süteményt küldünk majd nekik. A közelmúltban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtésében vettünk részt, amely a Covid-19, rászorulókat érintő hatásainak enyhítésére, országszerte három napon keresztül 2020. november 27-én, 28-án és 29 -én zajlott. Nagyon hálásak vagyunk az együttműködés lehetőségéért, és az akció során gyűjtött adományokért. Jelenleg az országos karitász templomi gyűjtése folyik, ennek keretében nagy szeretettel várjuk a tartósélelmiszer-adományokat a dunaújvárosi és környékbeli rászorulók számára. De a gyerekeknek szintén az országos szervezet akciójaként az Angyalbatyu nevű kampányban – amely a cipősdobozos jótékonysági megmozdulás karitász megfelelője – gyűjtünk. Kis csomagokat várunk, és nagyrészt az országban élő gyerekek fogják kapni, de tavaly a Kárpátalján élő gyerekek is örülhettek az angyalbatyuknak. Az élelmiszerekből azokat a dunaújvárosi családokat, rászoruló embereket támogatjuk, akik a nyilvántartásunkban szerepelnek. Ha valakinek segítségre van szüksége, várjuk a jelentkezését, munkatársaimmal felmérjük a rászorultság mértékét, hogy azoknak tudjunk segíteni, akik valóban bajban vannak. Nagyon szeretnénk kiosztani még karácsony előtt az adományokból összeállított csomagokat, ezért a jövő héten már hétközben is nagy erőkkel folyik az összekészítő munka. A rászorulók értesítést kapnak, és egyesével érkezhetnek majd átvenni az adományokat az altemplomba – hangsúlyozta a vezető.

Jó állapotban lévő ruhaneműk közül válogathatnak maguknak a segítségre szorulók
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A püspöki elismerésről is kérdeztük a karitászvezetőt. A sajtóközleményben azt olvashattuk, hogy a járvány első hulláma során a segítő munkában történt helytállásért, élelmiszer-segélycsomagok adományozásának megszervezéséért és fertőtlenítőszer összeállítások átadásáért Dunaújvárosban Megulesz Gabriella, dr. Pászti Imréné, Fodor Krisztina, Zakar Vera, Horváth Istvánné, Porkoláb Imréné Spányi Antal megyés püspök atya elismerő oklevelében részesült.

– Nagyon kellemes meglepetés volt, amikor értesültünk a kitüntetésről. Először még személyes átvételre hívtak bennünket, azonban a vírusjárvány második hulláma átrendezte az eredeti koncepciót, és végül Nándor atya teremtett lehetőséget arra, hogy egy szentmise során átvehessük a jóleső elismerést. Ez számunkra nem egyszerűen csak egy dicséret, hanem egy megerősítés a közösségünknek, és egy pozitív visszajelzés az együtt elvégzett munkáról. Különösen a járvány első felében, amikor sokan visszahúzódtak, köztünk is egy belső beszélgetés témája volt, hogy merjünk-e dolgozni. Végül a közös szeretettel és bátorsággal végzett munka meghozta az eredményét, ezt a püspök atyától kapott oklevelet is. Várjuk magunk közé olyan önkéntesek jelentkezését is, akik szívesen bekapcsolódnának a munkánkba. Nem feltételünk a felekezeti hovatartozás, de az alapítványunk és a karitász lelkületének elfogadása a közösségünk alapja. Hisz munkánkat elsősorban Istennek végezzük az embereken keresztül.

Apró ajándékok, játékok kerülhetnek az angyalbatyuba

Minden évben tartós élelmiszert gyűjtenek a dunaújvárosi rászorulóknak

A karácsonyvárási időszak beköszöntével az országos szervezet városi csoportjaként a dunaújvárosi Pentele Katolikus Caritas (szeretet) Alapítvány is megkezdi a dunaújvárosi és környékbeli rászorulók számára szánt tartós élelmiszer gyűjtését városunkban, helyi önkéntesekkel.

A tartós élelmiszer csomagokat (pl. cukor, rizs, olaj, tészta, konzerv, édesség, tartós tej) a városi hívők és érdeklődők tudják letenni mindkét dunaújvárosi római katolikus templom hátuljában kialakított gyűjtő asztalokon a szentmisék időpontjaiban, egész advent időtartama alatt: a nagytemplomban hétfőn és csütörtökön reggel 7 óra 30 perckor, kedden, szerdán, pénteken és szombaton este 18 órakor, vasárnap délelőtt 8 óra 30 perckor, valamint az óvárosi templomban vasárnap délelőtt 10 óra 30 perckor.

Hogyan készítsünk angyalbatyut a nehéz sorsú gyermekeknek?

Elsőként válogassunk össze jó állapotban lévő játékokat, apró ajándékokat, pipereholmikat, de ne kerüljenek az angyalbatyuba romlandó, folyékony vagy törékeny tárgyak. Tehetünk bele személyes üzenetet, képeslapot vagy rajzot is. Keressünk egy megfelelő méretű dobozt, amibe az ajándékok beleférnek. De az sem baj, ha nincs egy sem kéznél, a gyűjtőponton is szívesen bedobozolják az önkéntesek. Írjuk rá a dobozra, hogy hány éves kisfiúnak vagy hány éves kislánynak szánjuk a dobozt. Juttassuk el a gyűjtőpontra az ajándékot, amely Dunaújvárosban a Krisztus király főtemplomban van, a II. János Pál pápa tér 1. szám alatt, a karitász központjában, a bejárat a parkoló felől található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában