Fertőtlenítettek

2020.12.01. 14:00

Az időseknek segítettek

Felajánlással éltek helyi vállalkozók az idősek otthona fertőtlenítése érdekében: korszerű eszközökkel tisztították meg a levegőt.

Molnár Emese

A kezdeményezésről Palkovics Katalin, a Dunaújvárosi Kegyelet Kft. egyik tulajdonosa beszélt lapunknak. Mint mondta, minden évben a karácsonyi ünnepek előtt valamilyen felajánlással élnek a helyi közösségeknek. Ezt a társadalmi szerepvállalást szüleitől örökölte.

– Ebben a járványügyi helyzetben úgy gondoltuk, hogy az idősotthonoknak szeretnénk segíteni. Lakói a legveszélyeztetettebb korosztály a koronavírus okozta fertőzésre, és különösen fontos, hogy egészséges, tiszta környezet vegye körül őket – magyarázta Kata.

Ezzel az ötlettel partnerre is találtak, csatlakozott egy másik helyi vállalkozás, a Duna Cleaning Kft., amelynek profilja a környezet higiéniája, a környezetbarát eljárások alkalmazása a steril, csíramentes élettér levegőjének kialakítása érdekében. Felajánlották az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád házi Szent Erzsébet Idősek Otthona (ESZI) vezetőinek, hogy korszerű eszközökkel fertőtlenítik azokat az épületeket, amelyeknél szükségesnek tartják azt.

A munkálatok ideje alatt senki sem tartózkodhatott az adott helyiségben
Fotók: amatőr

Fokozottan figyelnek a legveszélyeztetettebbekre

A helyi bentlakásos idősotthonokban volt már központi fertőtlenítés, ám az újabb felajánlást szívesen fogadta Bölcskei Anna, az ESZI vezetője.

Múlt héten hétfőn és kedden végezték a munkálatokat a szakemberek, ennek részeként a Magyar úti nappali ellátó és a Batsányi úti otthon teljes épületét fertőtlenítették.

Kétféle módszert alkalmaztak. Az egyik a járvány első hulláma idején már gyakran hallott ózongenerátoros tisztítás: az ózon mindenféle mikroorganizmust, baktériumot, vírust, penészt, gombát, szagot okozó elemet megsemmisít, és behatol még az elérhetetlen felületekbe is. A másik módszer az úgynevezett hidegködöléses nanotechnológiával történő fertőtlenítés, amely hasonló az előzőhöz, ám az élő organizmusokban nem tesz kárt: a speciális berendezés apró cseppekre porlasztva sűrű fertőtlenítőködöt képez, így a légtérben az aktív részecskék egyenletesen eloszlanak, és még a nehezen hozzáférhető részeket is eléri. A nagy hatásfok mellett a technológia alkalmazása egyszerű és veszélytelen.

A munkálatok ideje alatt senki nem lehetett bent az adott térben, és egy kis idő elteltével már biztonsággal, immáron a teljesen csírátlanított, fertőtlenített helyiségekbe térhettek vissza.

Veszélytelen a technológia

A dunaújvárosi idősotthon épületein kívül az orvosi ügyelet helyiségében és az előszállási Nyugodt Évek Idősek Otthonában is elvégezték ezt a tisztítást.

– Nálunk az irodában, a rendezvényteremben, az autókon is elvégezzük ezen fertőtlenítéseket heti rendszerességgel. Nagyon odafigyelünk a kollégáinkra, igyekszünk megóvni az ő egészségüket is – mondta Palkovics Katalin.

A fertőtlenítést végző szakember társaságában Palkovics Katalin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában