Perkáta

2020.12.04. 12:00

Adventi naptár készült a Győry-kastélyból

Minden este kinyílik egy ablak online a kastély adventi kalendáriumában, műsorral is kedveskednek az érdeklődőknek. A helyi általános iskola és a szervező intézmény önkéntesei készítették el a naptár számjegyeit, s versenyt is hirdettek közöttük.

Horváth Dóra

December 1-én kezdetét vette a Perkátai Általános Művelődési Központ adventi, online rendezvénysorozata. A nyitónapot megelőzően az intézmény dolgozói, a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. munkatársaival összefogva adventi naptárt varázsoltak a Győry-kastély épületéből. A kalendárium ablakai az épület ablakai lettek, amelyeknek számjegyeit egy helyi vállalkozó ajánlotta fel. A számjegyek dekorálására a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola osztályait, valamint a Perkátai ÁMK önkéntes segítőit kérték fel a szervezők. Mind a tanulók, mind az önkéntesek szebbnél szebb alkotásokkal járultak hozzá az adventi kalendárium létrejöttéhez.

A kastély ablakaiban lévő naptár számjegyeit a helyi általános iskola és a szervező intézmény önkéntesei alkották meg

A körükben játék is indult 2020. december 1-én: a Perkátai ÁMK közösségi oldalán létrehozott adventi albumban lehet szavazni a számjegyekre két kategóriában. A „Legszebb adventi ablak – osztály” és a „Legszebb adventi ablak – magánszemély” kategóriában keresik a közönség által legszebbnek ítélt számjegyeket. Szavazni 2020. december 15-ig lehet, s az eredményhirdetésre 18-án kerül sor.

Az adventi kalendárium további különlegessége, hogy minden este 19 órakor egészen december 24-ig online, a szervező intézmény közösségi oldalán kinyílik egy ablak, amely mögött műsorral várják az érdeklődőket. A fellépők helyiek, akik verssel, mesével, énekkel vagy más, szórakoztató produkcióval készülnek Perkáta lakói számára.

A kastély ablakaiban lévő naptár számjegyeit a helyi általános iskola és a szervező intézmény önkéntesei alkották meg
Fotó: Horváth Dóra

– A visszajelzések alapján, a külső befolyásoló tényezők miatt az online térbe átszervezett programok által olyan embereket is elérünk, akiket eddig nem tudtunk megszólítani az eseményeinkkel – nyilatkozott Jákliné Rajcsányi Rozália, a perkátai Általános Művelődési Központ vezetőhelyettese.

Az első ablak mögött a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. dolgozói által berendezett „Manók és angyalok” online tárlat mutatkozott be december 1-én. Az ideiglenes kiállításon különböző méretű, különböző anyagból és különböző technikával készült karácsonyi manókat és angyalokat láthat a közönség, amelyek ízlésesen berendezve tárulnak a szemek elé. A videó megtekinthető a perkátai ÁMK közösségi oldalán, illetve a videómegosztón is.

Az adventi, online rendezvénysorozat keretein belül érkezik meg december 6-án a Télapó, aki szintén videón keresztül fog bejelentkezni. A Mikulásnak leveleket is lehetett írni, a legszebbeket fel is olvassa majd. Szintén a közösségi média segítségével hirdetik a „Perkáta karácsonyi ízei” című online recept­album megalkotását. Ennek keretein belül a perkátai lányokat, asszonyokat és a sütni-főzni szerető urakat szólítják meg, s kérik, hogy küldjenek karácsonyi süteményrecepteket, amelyeket egy receptalbumban fognak megjeleníteni. A beküldés határideje 2020. december 15-e.

A kastély előkertjének dekorálásához a Tedd Szebbé csoport járult hozzá, amely a mézeskalács-fotósarok és házikó, valamint a nyalókaerdő mellett Perkáta karácsonyfáját is felállította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában