körkép

2020.10.31. 20:00

Bőséges az árukészlet a piacon

Igazi őszi, esős idő fogadta azokat, akik pénteken kilátogattak a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacra. Az időjárásra, ha lehetett is némi panasz, a kínálatra biztosan nem, jócskán megpakolhatjuk a kosarunkat mindenféle finomsággal.

Varga Zsófi

Szeretek a piacon vásárolni, a vidám, színes forgatagban, mindig jut idő egy-egy kedves szóra, mosolyra. Körutam elején egy árusító hölgy elkérte a noteszomat, egy virágot rajzolt bele, hogy szépen induljon a napom, a célját elérte, köszönet érte!

Nem csak faraghatjuk a tököt, az ehető verzió egyebek között jelentős karotin- és C-vitamin-tartalmú
Fotók: Laczkó Izabella

Az előttünk álló hétvége az emlékezésé, mindenszentek és halottak napján virágokkal, koszorúval és mécsesekkel megyünk a temetőbe szeretteinkhez. A piacon mindent megvásárolhatunk: a nagyfejű krizantémnak 300 forintért vehetjük szálát, a kisebbeknek csokráért 6-700 forintot, a cserepes változatért 8-900 forintért juthatunk hozzá.

Már a kereszténységet megelőző európai kultúrák számára is a tél közeledtével egyre rövidülő nappalok, és az ezzel együtt növekvő sötét ség az ismeretlen, a más-világ, a túlvilág felé fordította az emberek fi gyelmét. A három egymást követő nap között számottevő a különbség, de a közbeszéd gyakran mégis összemossa ezeket. Az ünnepre, halottak napjára készülve Bojkó Anatoliné koszorút vásárolt szerettei sírjára a piacon.

Koszorúból a nord­mann-fenyő-alapú, élő virágosat 2500 forinttól kínálják, nordmann-fenyős tálért, ami egy kész virágkompozícióval készül, 4200 forintot kell fizetnünk. Száraz, illetve művirágos koszorút is láttunk ezer forintért, volt, ahol 1950 forintot kértek érte.

Mindenki találhatott megfelelő virágot, koszorút, sírcsokrot

Ha már télire szeretnénk bespájzolni, 15 kilós, zsákos burgonyát is találunk 2000 forintos áron, a zsákos kiszerelésű hagymát 3000 forintért vihetjük haza. Különlegesebb és egészségesebb fogások elkészítéséhez remek burgonyát helyettesítő alternatíva a batáta, azaz édesburgonya, kilóját 650 forintért adják. Számomra még a tavaszt idézi a zsenge zöldhagyma, felcsillant a szemem, amikor megláttam a zsenge zöld színét, 200 forintért már a kosaramban is landolt egy csomója.

A C-vitamin-készlet is feltölthető – még válogatni is lehet

Ha valaki savanyúság elrakásán gondolkozik, még annyira nem késett el vele, a zöld paradicsom kilóját 350 forintért mérik, akár egy kis kaporral fel is dobhatja a befőttesüveg tartalmát.

A piacon a sorok között járva összeszorul az ember szíve, egy asztal virágokkal és mécsesekkel hirdeti, hogy állandó gazdája „Paprikás Laci” Pfeil László már nincs közöttünk. Termelők és árusok így emlékeznek rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában