Egy csapat elszánt ember a monostor szerzeteseinek emlékéért

2020.09.01. 20:00

Zarándoklat a hőségben

Mintegy harminchárom kilométeren keresztül gyalogolt Beloiannisztól Dunaújvárosig egy csapat zarándok, útjuk végén pedig egy emlékkeresztet engedtek vízre.

Molnár Emese

Fotó: LI

Immáron ötödik alkalommal hívta gyalogos zarándoklatra az érdeklődőket szombaton a Beloianniszi Görögkeleti Egyházközösség és a Pentele Hagyományőrző Egyesület.

Mint azt Szabó Tamás, a helyi civil egyesület vezetője elmondta, annak idején Kalota József protopresbiter, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Or­thodox Exarchátusának lelkészi vezetője szervezett zarándoklatokat, és ő kezdeményezte azt is, hogy legyen Beloiannisztól Dunaújvárosig is ilyen út Szent Panteleimon emlékére. Személyesen kereste fel ez ügyben Szabó Tamást, és azóta minden évben meg is szervezik a programot.

A monostor szerzeteseire emlékeztek az immár ötödik alkalommal megrendezett zarándoklaton
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A hagyományoknak megfelelően most is Beloianniszból indult a menet reggel, majd érintették Iváncsát, Adonyt, Kulcsot és Rácalmást is, megállva a településeken lévő kegyhelyeknél, s végül Dunaújvárosba, a volt kompkikötőhöz érkeztek délután öt óra körül. Itt egy emlékkeresztet engedtek a vízre, a résztvevők pedig egy-egy szál virággal adóztak az egykoron Pentelén álló monostor szerzeteseinek emléke előtt. Szabó Tamás elmesélte, hogy ezen a területen volt egy monostor, amelyet Szent Pantaleon tiszteletére szenteltek, de a tatárjárás idején lerombolták. Szerveztek már konferenciát és kutatást is korábban a témával kapcsolatban.

A főszervező elmondta, általában 25–30 résztvevője szokott lenni a zarándoklatnak, most tizennyolcan gyalogolták végig a harminchárom kilométeres távot, igen nagy hőségben.

Harminchárom kilométer után Dunaújvárosban

A zarándokokat polgárőrök kísérték útjuk során, hogy ha valami baj történne, például rosszul lesz valaki, akkor azonnal segítséget tudjanak nyújtani, de szerencsére ilyen nem történt. A kezdetek óta részt vesz a zarándoklaton dr. Baráth Károly, a Szent Pantaleon Kórház főorvosa, Lázárné Horváth Gabriella pedagógus, Terekiné Rendes Éva, aki a szakmai vezetője is a zarándoklatnak, és aki tavaly megjárta az El Caminót, valamint Katona László pap, aki a beloianniszi templomban teljesít szolgálatot, és Szentirmai Róbert, aki a szigetszentmiklósi kápolna parókusa. Szabó Tamás hozzátette, mindenképpen folytatni szeretnék ezt a hagyományt, így jövőre is megszervezik.

Próbatétel a hőségben

A Pentele Hagyományőrző Egyesület a tervek szerint a következő hónapban egy emléktáblát fog avatni Pálhalmán. Szabó Tamás elöljáróban elmondta, hogy Pentele, illetve Pálhalma történetében meghatározó a Dóra család, két fiuk pedig kiváló sportlövészi eredményekkel büszkélkedhet. Dóra Sándor hatszor, Dóra Pál pedig négyszer volt világbajnok, és az emléktáblával eme teljesítményeik előtt tisztelegnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában