Karanténba került egy hétre a kulcsi felnőttek háziorvosa

A kulcsi egészségházban az asszisztenstől több lakos értesülhetett már róla, hogy a felnőtt háziorvos nem dolgozik. Megkerestük dr. Fenyvesi Bélát, hogy első kézből kérjünk tőle hiteles információt a pihenője okáról.

Török Tímea

A kulcsi egészségház

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Kulcs

A háziorvos Covid-fertőzöttel került kapcsolatba, de ő jól van

A felnőtt háziorvos lapunknak azt nyilatkozta, hogy bizonyítottan Covid-fertőzöttel került kapcsolatba, ezért hivatalos határozat alapján otthon kell tartózkodnia egy hétig, azaz szeptember 21-ig, de jól érzi magát – erősítette meg az információinkat Fenyvesi doktor.

Jobb Gyula, Kulcs polgármestere
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Közben Jobb Gyula polgármester elővigyázatosságból felhívást tett közzé a község kommunikációs eszközein a maszkviselés fontosságáról, a védőtávolság betartásáról és a fokozott fertőtlenítésről. Elrendelte az egészségház rendkívüli fertőtlenítését is. – Az asszisztens folyamatosan dolgozik, a háziorvos helyettesítését pedig adonyi kollégája, dr. Glashütter Csaba látja el, ahogyan a szabadságolások során már megszokhatta a lakosság. Ma reggel személyesen tájékozódtam az önkormányzati intézményekről, és azt tapasztaltam, hogy mindenhol betartják a kormányzat rendelkezéseit – tette hozzá Jobb Gyula polgármester.

A Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde az Emberi Erőforrások Minisztériumától a koronavírus-fertőzés veszélyével kapcsolatban intézkedési tervmódosítást kapott, mint minden oktatási és nevelési intézmény. Ez alapján hétfőtől a szülőknek és a gyerekeknek szigorúbb szabályokat kellett már betartani. Külön bejáratokat használtak a csoportok, ahol az intézmény kapujából már egy dolgozó vitte tovább az oviba vagy bölcsibe érkező gyermekeket. Minden ruhát, ágyneműt hetente fertőtlenítésre hazaküldenek, és most már biztosan minden első félévre szervezett rendezvényüket elhalasztják, s felfüggesztették az úszás- és néptáncoktatást, az intézménybe a fociedzőt sem engedik be, kizárólag napi fejlesztéssel foglalkozó gyógypedagógusok a logopédus és a gyógytornász folytatja az intézményben külsősként a munkát. Ha otthon marad a gyermek, kizárólag csak orvosi vagy járványügyi hatosági igazolással mehet ismét a közösségbe.

A polgármesteri hivatalban szeptember 14-től visszavonásig a vírus terjedésének megfékezése érdekében a személyes ügyfélfogadást kizárólag szerdára korlátozták. Az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatal épületének előterében történik, ahol kérik a maszk és az előtérben elhelyezett kézfertőtlenítő használatát. A hét többi napján az ügyfeleket elsősorban telefonon, internetes elérhetőségen és postai úton fogadják az ügyintézők. Ez alól csak az anyakönyvi ügyintézés kivétel, ahol telefonon lehet időpontot egyeztetni.

A kulcsi iskola helyzetéről, az iskolások megbetegedéseivel kapcsolatban az iskolaorvos nyilatkozott.

– Rendszeresen nyomon követjük az iskolai hiányzásokat, és mivel szeptember 11-én a tanulók 29 százaléka hiányzott, konzultáltunk a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi tiszti főorvosával. A tanulók tünetei nagyon enyhék, amik megfelelhetnek a szokásos év eleji közösségbe kerülési náthás tüneteknek. Jelen helyzetben teljesen tünetmentesen lehet csak az iskolát látogatni. Van, akinek például valamely családtagja távolról kontaktált koronavírusossal, van, akinek az apukája külföldön dolgozik, van, akinek a családjában valaki nemrég jött haza külföldi nyaralásból, van, aki azért aggódott, mert Budapesten tömegközlekedési eszközt használtak. Ezért úgy láttuk jónak a tiszti főorvossal, ha a hiányzók között szúrópróbaszerűen teszteltetünk néhány kisgyermeket. Hétfőn az osztálytermekben mindenkinél megtörtént a hőmérséklet-ellenőrzés. Az NNK szakembere a múlt héten ellenőrizte az iskola infekciókontroll intézkedéseit, elismerően nyilatkozott. Egyebek mellett a gyermekek maszkban lépnek be az iskolába, mindegyik gyermek kezét belépéskor lefertőtlenítik. Köszönet minden szülőnek és tanulónak a fegyelmezettségért, hálásak vagyunk, hogy ilyen kiváló az együttműködés a pedagógusokkal és az egészségüggyel is. Örülünk, hogy betartják azokat a szabályokat, amin most egy kicsit szigorítani kellett. Minden szülő elérhető a megadott telefonszámon, azonnal jönnek a beteg gyermekért az iskolába, óvodába. Az orvosi rendelést telefonon keresik fel, és a megbeszéltek alapján történik az időpontkérés, és a gyermekek ellátása. Biztosan érzékelik, hogy az augusztus végétől halmozódó betegségek enyhébb lefolyásúak. Most már komoly kutatások is megerősítik, hogy ez a sok napozásnak köszönhető megfelelő D-vitamin-ellátásunk miatt van. Bízzunk benne, hogy emiatt nem súlyosbodik a betegségek lefolyása, és kérjük kezdjék el az őszi D-vitamin adását, írassanak D-vitamint. Fontos a szokásos megelőzés a felső légúti betegségekkel kapcsolatban. Reméljük, hogy a szabályok betartása azt eredményezi, hogy hamarosan visszatérhetünk a normális életünkhöz – tájékoztatott dr. Földi Ágnes.

A kulcsi egészségház
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Egyelőre negatívak az iskolások

A kulcsi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül hat kisdiákon végeztek korona­vírustesztet. A kiválasztásuk a tüneteket produkáló hiányzók közül szúrópróbaszerűen történt. Lapzártánkig a hat tesztből négy teszt eredménye érkezett meg dr. Földi Ágnes iskolaorvoshoz, amelyek

negatív eredményt mutattak.

A doktornő további tájékoz­tatást ígért, amint az elvég­zett tesztek eredményei hiánytalanul megérkeznek hozzá.

A további intézkedések szükségességét az elvégzett tesztek eredményei határozzák majd meg. A diákok és a pedagogusok általunk megismert egyöntetű véleménye a témával kapcsolatban az, hogy szeretnek iskolába járni, és azért is tartanak be minden intézkedést maradéktalanul, mert a közösségi élet az online oktatás során nem pótolható. A szülők is támogatják az óvintézkedéseket, hiszen a gyerekfelügyelet megszervezése szabadság hiányában nagyon nehéz kihívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában