A komplexumbővítést a Grabarics Kft. végzi

2020.09.15. 14:00

Az egész város arcára is új arculatot rajzol

Újabb állomáshoz érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Visegrádi utcai épületkomplexumának bővítése: Karas Monika, a hatóság elnöke és Sorbán János gazdasági igazgató letették az új, többfunkciós műszaki épületrész alapkövét. A munka kivitelezője a dunaújvárosi illetőségű Grabarics Építőipari Kft.

Gallai Péter

A többi között mérőlaborokat, egy rendezvényközpontot és egy szerverközpontot magában foglaló épület­együttest 2022-ben adják majd át, az építési projekt teljes költsége nettó 17,7 milliárd forint.

A főváros XIII. kerületében, a Göncz Árpád városközpont közelében, az NMHH meglévő telephelyének bővítéseként épülő többfunkciós műszaki épületben egy modern, európai viszonylatban is egyedülálló EMC-mérőkamrát és számos kisebb speciális mérőkamrát, illetve mérőlabort alakítanak ki. Mindezek mellett az új épületrészben irodák, tárgyalók, rendezvényközpont és mélygarázs, valamint egy nagy kapacitású, számítógépes adatközpont is helyet kap majd.

Karas Monika, a hatóság elnöke és Sorbán János gazdasági igazgató letették az új, többfunkciós műszaki épület alapkövét Fotó: NMHH

Az NMHH-s mérőlaborok fejlesztését, bővítését az évről évre gyorsabb műszaki fejlődés indokolja, hiszen a jelenlegi laboratóriumokat húsz évvel ezelőtt alakították ki. A mostani épülethez hasonlóan ennek a tetején is lesznek antennák, de ezek kizárólag vevőantennák, nem sugároznak semmit, kizárólag fogadják a jeleket mérési tevékenységük keretében. Folyamatosan mérni fogják a környéken meglévő rádiósugárzást, hiteles és ingyenes mérési adatokat szolgáltatnak a lakótelepi házakat érő elektroszmog mértékéről – olvasható az NMHH tájékoztatójában.

– Az új épületben pontosan ugyanazokat a tevékenységeket fogjuk végezni, amit a jelenlegiben, csak jóval magasabb műszaki színvonalon. Ahhoz, hogy jól láthassuk el a feladatainkat, égetően szükségesek azok a fejlesztések, amit a ma és a belátható jövő technológiai trendjei követelnek meg tőlünk – mondta az NMHH elnöke. Karas Monika hozzátette: olyan épületet szerettek volna, amely esztétikumában és energetikai megoldásaiban is illik a hatósághoz, különösen annak tudatában, hogy egy ilyen méretű és ilyen hangsúlyos helyen álló épület nemcsak a kerület, de az egész város arcára is új vonást rajzol

A Grabarics Építőipari Kft. nyílt közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a projekt kivitelezési jogát. Többéves előkészítő munka után április 27-én írták alá a szerződést, ezzel lezárult a négy évig tartó előkészítő fázis. Május 27-én az itt álló két melléképületet bontási munkálataival indult el kivitelezés, majd július elején a ­mélyépítési munkálatokkal folytatódott.

A cégcsoport honlapjának közlése szerint a három föld alatti és öt felszín feletti szinttel bíró új épületrésznek már a tervezése során fontos szempont volt a zöld szemlélet, megújuló energiaforrások és környezetkímélő megoldások biztosítják, hogy az új komplexum minél kisebb mértékben terhelje a környezetet. Ennek megfelelően az épületben gáz egyáltalán nem lesz, a fűtést hőcserélő technológiával oldják meg, amelynek energiafelhasználása a passzívházakét közelíti. A levegő minőségének javítására a tetőkertek létrehozásával növelik a zöldterületet, a telepített növényeket, fákat a felfogott esővízzel fogják öntözni. A jelenlegi zajterhelést szinte megszünteti a háromszintes mélygarázs, ahol hatósági és dolgozói autók is parkolhatnak majd.

Egyfajta tudásközpontként tervezték

A terveket pedig a Nirmana Építésziroda készítette, Vékony Péter vezető építész a helyszínen elmondta, az épület a komplexitás mintaépülete. – Nincsenek felesleges, rosszul kihasznált terek, de nincs szűkösség sem. A vertikális zöldfelületek mintául szolgálnak épp úgy, mint az emberi munkakörnyezet és a speciális munkavégzés keretei – mondta az építész. Ahogy a kolostorok és az egyetemek az újra formálódó világ tudásközpontjai voltak, a technológia fellegvárai, szellemi műhelyek és nem egy esetben a hírközlés komplexumai, úgy az NMHH épülete is egyfajta tudásközpontként terveződött és valósul meg – fogalmazott Vékony Péter. A hatóság különös figyelmet fordít arra, hogy a munkálatok közben a környék por- és zajterhelését minden lehetséges eszközzel csökkentse, a munkafolyamatokról pedig rendszeresen tájékoztatják a környék lakóit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában