kenyérkörkép

2020.09.26. 11:30

A mindennapi kenyerünkről

A kenyér a legalapvetőbb élelmiszerünk. Nem véletlenül foglaljuk imába, nem véletlenül nevezzük a fizetésünket kenyérkeresetnek. (Az első búzakenyerek körülbelül hétezer éve készültek.)De milyen is a jó kenyér? Erre próbálunk választ adni írásunkban.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Sokféle kenyeret lehet kapni manapság, különböző minőségben, és ebből adódóan különböző árkategóriákban. De mit is értünk a klasszikus kenyéren? Magyarországon még mindig a búzalisztből készült kenyerek a legnépszerűbbek – elsősorban a fehér kenyér –, de szorosan ott van a nyomában a félbarna és a rozskenyér is.

A kenyér a legalapvetőbb élelmiszerünk. A kenyérsütés szinte egyidős az emberiséggel, hétezer éve már búzából is készült. Napjainkban azonban Gombóc Artúr után szabadon, kaphatunk kereket, laposat, hosszúkásat, gömbölyűt, kukoricásat, rozsosat, többmagvast, teljes kiőrlésűt, diétásat, szeleteltet, csomagoltat. Vagyis nem könnyű dönteni arról, milyet vásároljunk, milyen fajta kerüljön az asztalunkra. Megfontoltan kell választani, hiszen nem mindegy, milyen kenyérből készítünk szendvicset, vagy milyennel fogyasztjuk a halászlét, vagy éppen a töltött káposztát karácsonykor. Képünkön Andreánszki Andrea
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A jó kenyér alapja a jó liszt, aminek lényege a jó minőségű búza és a jó minőségű malomipari munka. A kovász­szal készült kenyérre esküsznek a legtöbben, én is így vagyok vele, van, aki nem is hajlandó csak kovászos kenyeret enni. (A kenyér készítése nem túl bonyolult feladat, már csak azért sem, mert négy összetevő szükséges hozzá, a liszt, az élesztő vagy kovász, a víz és a só.)

Nem péktanfolyamot szeretnénk tartani, csak néhány jó tanácsot adnánk ahhoz, hogyan válasszunk kenyeret, ami nem okoz majd számunkra csalódást. Forrásnak dr. Búzás Gizella Szakáruismeret című tananyagát vettük.

Dunaújvárosban több üzletben is lehet jó minőségű kenyeret, péksüteményt vásárolni

(Ne feledkezzünk el arról, hogy a sütőipari termékekhez tartoznak a péksütemények, közöttük a kifli és a zsemle is, amelyek ugyancsak nagyon népszerűek a vásárlók körében.)

Az alap, hogy legyen friss, alakja arányosan domború, héja aranysárga, a bél színe egységes, egyenletes, lazított, selymes fényű. A búza-, a rozsos és a rozskenyerek frissnek minősülnek a sütéstől huszonnégy óráig, fogyasztható a sütéstől számítva hetvenkét óráig.

Azoktól a kenyerektől tartsuk távol magunkat, amelyek laposak, benyomódottak, fakók, jellegtelen szagúak, morzsalékos, felületén égett.

És most nézzük meg a dunaújvárosi háziasszonyok milyen kenyér mellett teszik le a voksukat. (Felmérésünk nem reprezentatív.)

Szabó Szilvia: – Vincellér vagy rozsos kenyeret veszek, ezek négy-öt napig fogyaszthatók. Inkább többet áldozok a kenyérre, de legyen jó minőségű, különben nem vagyunk nagy kenyérevők.

Szabó Szilvia

Kovács Barby: – Ritkán veszek kenyeret, mert inkább kiflit vagy zsemlét eszünk. A halászlét is tésztával fogyasztjuk, és nem fehér kenyérrel, ahogy általában szokás. De ha veszek, akkor sajtosat, de sokszor meg egy félkilósból is ki kell dobnom.

Kovács Barby
Fotók: amatőr

Für Zita: – A kislányom csak a kiflit eszi meg, ezért kevés kenyeret vásárolok, elsősorban melegszendvicsekhez, és általában a csomagoltat, a szeleteltet veszem meg. Alapvetően nincsenek jó tapasztalataim a kenyerek minőségét illetően, egy-két nap után nagyot romlik a minőségük.

Für Zita

A tartós, a többmagvas és a diétás

Napjainkban nagyon népszerűek az előre csomagolt, szeletelt, tartós kenyerek. A tartós kenyereknél (az eltarthatóságot növelő járulékos anyagot tartalmaz) alapvető elvárás, hogy a minőségét legalább hat napig megtartsa. A csoport legjellemzőbb árui a toast –

szendvics-, a lenmagos, a félbarna, a burgonyapehellyel dúsított és a kukoricapehellyel dúsított kenyerek. Ugyancsak kelendőek a több magvas kenyerek. A diétás kenyerek az étkezési szokásaiktól eltérő étrendre kényszerülők számára készülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában