A pandémia negatív befolyással van a települések versenyképességére is

2020.08.27. 17:30

Rácalmás takarékoskodik és minden lehetőséget megragad

A megyei jogú város közvetlen szomszédságában elhelyezkedő kisváros, Rácalmás folyamatos fejlődése az elmúlt időszakban látványos és tagadhatatlan volt. Még akkor is, ha eddig csak korlátozott lehetőségei voltak a településnek a pályázati fronton az egy főre jutó adóbevételek irigylésre méltóan magas mértéke miatt.

Török Tímea

Fotó: LI

Az elmúlt időszak településgazdasági mutatóit a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta, sőt Schrick István polgármester erre számít a jövő esztendőben is, ezért most kiemelten fontos a település számára a külső források, így a pályázati lehetőségek igénybevétele – mondta el a rácalmásiak első embere a település fejlesztéséről szóló beszélgetésünk során.

Hat méterre szélesítették és leaszfaltozták a vasútállomáshoz vezető utat, megoldották a vízelvezetést
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Befejeződött a vasútállomás felé vezető út felújítása

A polgármester beszámolt az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztésekről. Elmondta, hogy kiemelt jelentőségű, hogy befejeződött a vasútállomáshoz vezető út helyreállítása, szélesítése. Rácalmás Város Önkormányzata 100 millió forint TOP-forrást nyert el erre a beruházásra. A támogatást még 38 millió forint önerővel egészítette ki a város. Az úthelyreállítással egy időben megszélesítették az úttestet, valamint megoldották a vízelvezetést, és parkolók is létesültek. Az alig négyméteres úttest így most már hat méter széles.

Színvonalas vízitúra-megállóhellyé fejlesztették a csónaktárolót

Hárommillió forintból fejleszthetik az orvosi eszközöket

A Magyar Falu Program keretein belül nyert a település 3 millió forintot orvosi eszközök vásárlására. – Ezt három praxis nyerte tulajdonképpen, nagyon örültünk neki, hiszen olyan eszközöket vásárolhattunk az orvosok megkérdezésével és véleményük alapján, amelyeket másképpen most nem tudtunk volna beszerezni, de ha jól használjuk a forrást, akkor minden beteg, vagy orvosainkat látogató rác­almási élvezheti ezek hasznát.

Schrick István hozzátette, hogy az előbb említett sikerek azért is olyan jelentősek, mert a település által fizetett szolidaritási hozzájárulás miatt Rácalmás városnak a már elfogadott költségvetését 200 millió forinttal kellett korrigálni. – Ennek következtében felül kellett vizsgálni az összes önkormányzati szerződést, továbbá számos külsős szerződést kellett felmondanunk, vagy ahol lehetséges volt, jelentős engedményeket kellett érvényesíttetnünk a szolgáltatóknál, de a takarékoskodási intézkedések következtében most sem a hivatali dolgozók, sem pedig a rácalmási pedagógusok nem kaptak jutalmat.

Parkolókat is létesítettek az állomásnál a TOP-támogatásból

A vízitúra-megállóhelyre nyertek támogatást, útfelújításra sajnos nincs forrás

A polgármester kihangsúlyozta, hogy szoros összefügésben van a rácalmási költségvetés módosításával az is, hogy sem a Helyes Imre utcában, sem az üdülősori településrészen, a Páskom utcában nem fog megvalósulni a tervezett aszfaltozás. – Szomorú ez annál is inkább – mondta Schrick Isván –, mert nagyon sokan laknak az említett településrészeken életvitelszerűen. Rácalmáson mint minden településen az utak és a járdák miatt mindig van feszültség. Sokan feltehetik a kérdést, hogy a vízi-megállóhelyre elköltött összeget miért nem erre fordítottuk, a válasz egyszerű – mondta a polgármester, mert nem erre kínáltak lehetőséget. – Általában elmondható, hogy lepecsételt tervekkel várjuk a 2021. évet, és a kínálkozó lehetőségeket. Addig azonban megpróbáljuk a Magyar Falu Program kínálta lehetőségeket kihasználni – mondta el Schrick István polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában