Nagyvenyimen és Kisapostagon is méltón emlékeztek államalapításunkra

2020.08.22. 07:00

Nem szabad elfelejteni, hogy kik vagyunk, és honnan jöttünk

Augusztus 20. a nemzet megmaradásának, európaiságunk létjogosultságának és az összetartozásunknak az ünnepe. Ennek a megmaradásnak az egyik jelképe az új kenyér is, a kenyér, ami étel, vagyis az élet táplálója – hallhattuk Nagyvenyimen Vargáné Kaiser Katalin polgármestertől. Nem szabad elfelejtenünk, hogy kik vagyunk, és honnan jöttünk, miként váltunk Európa közepén kicsiny, de megmaradni képes országgá – mondta beszédében Márkli János alpolgármester.

Horváth László

Augusztus 20-án 11 órakor a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétum kertjében elsőként Vargáné Kaiser Katalin polgármester köszöntötte a megjelenteket. – A ma itt állók számára talán mégis a Szent István-i örökség, a magyar államiság ünnepe a legfontosabb. Hiszen az idei esztendőben, amikor eddig nem látott, és most is láthatatlanul pusztító kicsiny képződmények mutatnak fricskát az emberiségnek, és kényszerítenek térdre addig jól működő nemzetgazdaságokat, különös fénnyel csillog ez a Szent István-i, államalapítói akarat, amelynek nyomán az első nagy és szent királyunk uralkodása óta eltelt évezrednyi időben, a körülöttünk és velünk háborgó történelem minden dacára, egy évszázaddal a trianoni fájó véráldozat ellenére is van még magyar nemzet Európa szívében, amely helytáll – hallhattuk egyebek között ezeket a szép gondolatokat is Nagyvenyim polgármesterétől, aki a folytatásban szólt a közelmúltban rangos kitüntetést átvett dr. Müller Cecíliáról, akinek szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor az államalapító király öröksége szolgált iránymutatásul, keresztény életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett.

Kristofory Valter plébános, Vargáné Kaiser Katalin polgármester és Kovács Henrietta szegte meg az új kenyeret

Az ünnepi köszöntő után a Nagyvenyi­mi Táncegyüttes és a Nagyvenyimi Aranydaru Dalkör adott színes és fergeteges műsort. A program végén Vargáné Kaiser Katalin, Kristofory Valter katolikus plébános és Kovács Henrietta református lelkész szegte meg a korábban megszentelt kenyeret.

Sokan összegyűltek a nagyvenyimi templomkertben az ünnepségre
Fotók: Horváth László

Kisapostagon egy különlegességgel készültek az új kenyér ünnepére. Az evangélikus templomban elsőként Márkli János alpolgármester szólt a megjelentekhez. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország, amely a Szent Korona óvó szárnyai alatt a rá zúduló veszedelmek, háborúk, történelmi korszakváltások és válságok közepette is megőrizte a hitét. A köszöntő után Stermeczky András lelkész is elmondta az ünnephez kapcsolódó gondolatait, majd megszentelte az új kenyeret. A rendezvény befejezéseként a felvidéki „Megmaradásunkért” kultúrcsoport zenés műsora zárta a programot.

Megtelt az evangélikus templom ünneplő emberekkel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában