Meddig váltja, cseréli?

2020.07.14. 08:00

Már forgalomban van az új 100 forintos érme

Július 1-től kerültek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék Magyarországon.

Brousil Csaba

2020.07.13. fémpénz, 100 FT-os Dunaújváros FOtós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko"

A korábban használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni – adta hírül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapja. 2019. október 1-én új, korszerűbb alapanyagú 100 forintos érmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank. Az új 100 forintosok külső megjelenése és legfontosabb paraméterei – átmérő, vastagság – nem változik, az alapanyaguk acél helyett azonban réz-nikkel-cink ötvözet, amely az automatákban stabilabb működést biztosít az acél alapanyagú érmékkel szemben.

Ne aprózzuk el! – avagy: az új érmék réz-nikkel-cink ötvözetből készülnek
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az érmeelfogadó automaták felkészítése az új 100 forintosok kezelésére már az elmúlt év októberétől megkezdődött, azonban az érmék ezt követő, tényleges forgalomba hozatalát a tervezett májusi időpontról a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel az MNB 2020. július 1-re halasztotta. Az új alapanyagú érmék a készpénzforgalmi igényekhez igazodva, fokozatosan terjednek majd el a pénzforgalomban, ennek elősegítése érdekében a jegybank a jövőben már kizárólag új alapanyagú 100 forintos érméket hoz forgalomba – áll a nemzeti bank honlapján. Az új alapanyagú érmék annak ellenére, hogy homogén réz-nikkel-cink ötvözetből készülnek, szemben a régi acél alapanyagú érmékkel, 30 százalékkal olcsóbbak. Ennek az az oka, hogy a korábbi acél alapanyagú érmék ún. szendvicsszerkezetű lapkáinak megmunkálási költsége jóval magasabb, mint az alapanyagnak az ára.

A jegybank időről időre megújítja a bakjegyeket és a pénz­érméket. A régieket bevonja, és újakat hoz forgalomba, de ez nem jelenti azt, hogy nincs átfutási idő a két dátum között. Az elmúlt években a használatban lévő összes bankjegyet lecserélte a jegybank, nézzük meg melyeknél mi az átfutási idő. Akinek esetleg maradt régi húszezrese, az megnyugodhat, mert ugyan közel három éve vonták be azokat, a jegybank 2027. végéig még beváltja a bankjegyeket. A régi tízezreseket alig hét hónapja vonták be, azok 2039. december utolsó napjáig válthatók be.

Az ötezreseket két és fél éve cserélték kinézetükben is teljesen új sárga színű bankókra, de a jegybank a régieket még 2037. 07. 31-ig átváltja. A kétezresekkel is ugyanez a helyzet. Az ezerforintos bankókon változtattak 2007-ben. Az ez előtti „nagyon régi” ezreseket is beváltják még 2027 végéig. 2018-ban kivonták a forgalomból a 2007-ben bevezetett, „biztonságosabb” bankókat is, ezeket a jegybank 2038. október 31-ig váltja még át. Az ötszázas tavaly ősszel újult meg, így akinél maradt a régiből, nem kell aggódnia, közel 30 éve van azt átváltani a jegybanknál. A papír kétszázas már rég megszűnt, de akinél maradt otthon ilyen, azt 2029. 11. 16-ig a jegybanknál átválthatja érvényes fizetőeszközre.

Aki viszont a már régen bevont és megszüntetett címletekkel rendelkezik, jelesül az 1 és 2 forintosokkal, annak már nincs szerencséje, mert hét éve váltották át azokat utoljára. A Magyar Nemzeti Bank 2013. március 1-jétől már nem váltja be az 1 és 2 forintos érméket. A bevonási határnaptól (2013. február 28-tól) az érmékhez már nem kapcsolódik semmiféle, a törvényes fizetőeszköz jellegből eredő jog-, illetve kötelezettség, azok érmének már nem minősülnek – áll a bank honlapján.

Ugyanez áll a rendszerváltás előtti időkben használt, Ady Endrét ábrázoló ötszázasokra, Bartókot ábrázoló ezresekre. Ezeket tavaly ősszel váltotta át utoljára a jegybank, csakúgy, mint az 1991-ben kiadott ötezres bankjegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában