Folyamatosan érkeznek hozzájuk új diákok, nem csak az első osztályokba

2020.07.29. 14:00

A tanár azért van, hogy tanítson, a gyerek pedig, hogy tanuljon

A nyári szünet ellenére csendesnek, nyugodtnak egyáltalán nem nevezhetőek a hétköznapok a Szabó Magda Református Tagintézményben. Nagy munkálatokban vannak, az általános karbantartási, állagmegóvó feladatok mellett új és használt bútorokkal rendeznek át több tantermet.

Molnár Emese

Fotó: LI

Farkas Márta, az iskola igazgatónője örömmel számolt be nekünk arról, hogy a következő tanévben már két elsős osztályt indítanak, jelen állás szerint mintegy negyvenkét kisgyermek kezdi meg tanulmányait a Szabó Magda általános iskolában. Az egyik osztálynak egy új tantermet kellett kialakítani, így vásároltak új padokat és székeket, táblát, projektort, és egyéb kiegészítő felszerelésekkel együtt már be is rendezték a kicsiknek. A felsős tagozaton is ki kellett alakítani még egy tantermet, mivel két osztály lesz már az ötödik évfolyamon. A régi technikatermet választották ki, itt pakolták ki a már elavult bútorzatot, és a fenntartó Bocskai István Református Oktatási Központtól kapott felszerelésekkel rendezték be az új tantermet. A fenntartó még számos bútordarabot adott az általános iskolának, ezeknek is megtalálták már a helyet, például az emeleti aulában, vagy éppen a biológiateremben.

Az új bútorokat, tanulói padokat, székeket mutatja Farkas Márta igazgató
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Mint azt Farkas Márta elmondta, folyamatosan érkeznek hozzájuk új diákok, nemcsak az első osztály tekintetében, hanem a felsőbb évfolyamokra is. Tavaly százhatvan tanulóval zárták a tanévet, idén körülbelül kétszáz főnyi diáksereglet járt a Szabó Magdába, a jelenlegi adatok alapján pedig most már kétszázhúsz fölött van a tanulói létszám.

– Szerintem az iskola szellemisége, a közeg az, ami vonzóvá teszi a mi intézményünket a szülők számára. A nyílt napok, elsősváró foglalkozások, óralátogatások alkalmával személyesen is bepillantást kaphatnak arról, hogyan zajlik nálunk a tanítás, milyen a diákélet. Ez egy választható intézmény, szeretet és fegyelem van, ahol a tanár azért van, hogy tanítson, a gyermek pedig azért, hogy tanuljon. Nincs hiány nálunk pedagógusokból, nagyon jó a kollektíva – magyarázza az igazgatónő.

A pandémiás helyzet során igyekeztek olyan megoldást találni, hogy mindenkinek jó legyen, a tanulóknak, a pedagógusoknak és a szülőknek is. A cél az volt, hogy ne maradjanak le a tananyaggal, de ne is terheljék túl a diákokat, a családokat. Mint azt az igazgatónő elmondta, jó volt a hozzáállás, és nemcsak negatívumokat könyvelhettek el a rendkívüli időszak során, hanem büszkék a kimagasló tanulmányi eredményekre, az iskolai tanulmányi átlag 4,11 volt. Természetesen a társas kapcsolatok mindenkinek hiányoztak, és bár szerényebb keretek között, de szép búcsúztatóval köszönhettek el a végzős diákjaiktól. Gőz­erővel készülnek a tanévkezdésre, bejáratott menet alakult ki arra az esetre is, ha a járványügyi helyzet miatt esetleg a digitális munkarend szerint kellene indulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában