A rossz eszközöket saját költségén javítja, hogy elajándékozhassa

2020.06.09. 07:00

Példát mutat és értéket ad

A vírushelyzet számos jó példával szolgált már eddig, Molnár Gáboré is az, aki elsőként saját, vállalkozásában már nem használt műszaki eszközeit juttatta el olyan családoknak, ahol ezeknek nagy hasznát vették. Mára ez odáig jutott, hogy dunaújvárosi üzletében gyűjti az akár rossz okostelefonokat, laptopokat, majd azokat saját költségén megjavítja és elajándékozza. Mindig van hova.

Gallai Péter

A jótékonysági kezdeményezésről az interneten keresztül értesültünk, utána kerestük meg Molnár Gábort, aki az indíttatásról azt mondta, a vírushelyzet jó alkalom volt arra, hogy visszanézzen, honnan is jött. Maga sem gondolta, hogy lentről indulva, rövid idő alatt eljut erre a szintre vállalkozása, ami Apple-termékek szervizelését, forgalmazását végzi Dunaújvárosban.

A dunaújvárosi Molnár Gábor pedagógusok segítségével felkutatja azokat a családokat, ahol nagy segítséget jelentenek például a tanulásban ezek az adományok
Fotók: Molnár Gábor

– Olvastam, hogy az otthoni távoktatás sokaknak nem egyszerű, mert például nincs annyi informatikai eszköz a családban, mint amennyi kellene, többen kell osztozzanak ezeken, ezért a gyerekek nem tudtak például bekapcsolódni a munkába, vagy házi feladatot készíteni. Ekkor merült fel az anyacég tulajdonosával egyeztetve, hogy mi lenne, ha nem használt, esetleg rossz eszközöket bevennénk, majd saját időnkből, pénzünkből és energiánkból megjavítva azokat, felkutassunk olyan családokat, ahol ezek jó szolgálatot tudnak tenni. Elsőként saját házam táján néztem körül, így több kiváló állapotú laptopot és telefont tudtam átadni több százezer forint értékben, amit nem reklámoztam, mert azt gondolom, nem ez a lényeg. Hanem a csillogó, adott esetben könnyes szemek, nehéz szavakba önteni ezeket a pillanatokat. Az egyik helyen megkérdezték, mikor kell visszaadni, amit kaptak, a tanév végén, vagy a koronavírus lecsengésekor. Nem akarták elhinni, amikor megnyugtattam őket, soha, örökre az övék. Volt, hogy az anyuka el is sírta magát – mondta lapunknak a WeLoveApple Dunaújváros tulajdonosa.

A kiválasztáshoz Gábor több dunaújvárosi pedagógus segítségét kérte, mert így biztos volt benne, hogy minden oda kerül, ahol tényleg szükség van rá. – A tőlük kapott lista alapján pedig előre le lehetett egyeztetni, hogy éppen mi lenne a legnagyobb segítség, telefon, asztali számítógép, vagy egy laptop. Ezek alapján mindenki azt kapja, amit szeretne. Később már az Útkeresés Segítő Szolgálat révén is adományoztunk.
Aztán ha egy üzlet beindul, Gábor ismeretségi körében, kuncsaftjai között is elkezdte népszerűsíteni a kezdeményezést, így onnan is egyre több eszköz érkezett be hozzá. Volt, hogy máshol javíthatatlannak ítélt szerkezetet keltett újra életre, és talált neki gazdát.

– Boldog vagyok, hogy megtehetem azt, hogy ilyen formában adhatok és tehetek jót másokkal. Valahol szeretnék példát is állítani ezzel, hogy igenis mindenki a maga szintjén tegye ezt meg, nehezen leírható az érzés, amivel gazdagszik az ember ezáltal – tette hozzá.

A járvány ideje alatt számos önzetlen segítségnyújtásról adtunk már hírt, ilyen Molnár Gáboré is, aki ha kell, saját költségén megjavítja azokat az informatikai eszközöket, amiket utána elajándékoz

Erejéhez és idejéhez mérten folytatja

Molnár Gábor számára is kellemes meglepetés volt, mennyi pozitív visszacsatolást kapott. A kezdeményezés rávilágított arra is, hogy a sok helyen már a fiók mélyén lapuló, értéktelennek tartott, korábban lecserélt telefon, tablet és miegymás másnak igenis az. Ezt részben a fogyasztói társadalom okozza, hiszen mindig előrukkolnak a gyártók újabb termékekkel, s hát az ember már csak ilyen gyarló, hogy enged a csábításnak, a régi masina meg utána elfeledve porosodik valahol. Vagy megsérül, betörik a kijelzője és javítás helyett másikat vásárolunk. Arra a kérdésre, meddig tart az akció, Gábor azt mondta, nem szeretne megálljt szabni neki, erejéhez és idejéhez mérten folytatja. S nem csak Apple-termékeket vár, bármit le lehet adni nála, legutóbb éppen „nagymamatelefont” kapott. – Bármi jöhet, amivel az emberek segíteni szeretnék a jótékonyságunkat, mert sok kicsi sokra megy – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában