Rohonczi ROHO István képzőművész két alkotását avatják fel a Nemzeti Összetartozás Napján

2020.06.04. 09:00

Kopjafa áll Apostagon, kettős kereszt Baracson      

Ma délután két településen, Baracson és Apostagon is új, Rohonczi ­ROHO István képzőművész által jegyzett alkotást avatnak a 100 éve aláírt trianoni békediktátumra emlékező rendezvényeken.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

A Bács-Kiskun megyei Apostagon az Ártézi-kút parkban 16 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezésen leplezik le a Rohonczi által készített, székely művészeti motívumokkal díszített, beton talapzaton álló három méter magas kopjafát. Az alkotó hosszú évek óta remek kapcsolatot ápol a településsel, 2014 őszén adták át az általa megformált, tizenkét szent apostolt felvonultató Apostoli Szoborparkot.

Rohonczi István képzőművész és Zakar Zoltán, Apostag polgármestere a kopjafánál
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A pákozdi I. világháborús emlékmű tervezése-készítése alatt behatóan tanulmányoztam ezt a történelmi időszakot, amely véleményem szerint máig élő traumaként hat a Kárpát-medence magyarságára. Ezért is gondoltam, hogy egy-egy munkával kötelességem megemlékezni a trianoni döntés 100. évfordulóján. A tervek természetesen már korábban elkészültek, ám a koronavírus-járvány miatt kétséges volt, hogy időben megvalósulnak-e. Végig nagyon bíztunk abban, hogy fokozatosan enyhül majd a járványveszély, és az alkotások elkészülnek, és lesz módunk közösen emlékezni, elgondolkodni a száz éve történteken – fogalmazott megkeresésünkre Rohonczi István, aki elmondta:

– Szintén a napokban készült el és avatják fel ma, a nemzeti összetartozás napján Baracson, a templomosi templomkertben az I. világháborús emlékmű szomszédságában felállított, közel két méter magas kettős keresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában