Kisebb létszámú csoportokkal mától újra kinyitnak az iskolák

Bár június 15-ig, a tanév végéig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mától újra oktatási céllal is használhatóak lesznek az iskolaépületek. Az intézmények május végén felmérték a szülői igényeket, a visszajelzések szerint a diákok 8-10 százaléka térhet vissza az iskolapadba.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Schanda Tamás államtitkár úgy fogalmazott, a szakképző intézmények maguk dönthetnek arról, hogyan folytatják oktatási tevékenységüket június 2-től. Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója lapunk megkeresésére elmondta:

– A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagintézményeiben digitális munkarendben folytatódik és fejeződik be a tanév. A kormány rendelete az iskolák 2020. júniusi működéséről lehetővé teszi az egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztő foglalkozás, tehetségfejlesztő foglalkozások tartását. Iskoláinkban a felmerülő igények szerint lehetőség van a megfelelő járványügyi előírások betartása mellett foglalkozások tartására. Az intézmények kiértesítették a szülőket és a tanulókat erről a lehetőségről, minden lehetőséget megadunk ahhoz, hogy mindenki sikeresen teljesítse a tanév követelményeit.

Két és fél hónap után térhetnek vissza a gyerekek Fotó: archív

Ennek érdekében lesznek olyanok, akik bejönnek az iskolába az esetleges elmaradásaikat pótolni, javítani, konzultálni, de szigorúan egyénileg vagy nagyon kis létszámú csoportokban. Célunk a tanév sikeres teljesítésének elősegítése, amelynek egyik feltétele a megfelelő számú gyakorlati órán való részvétel. A gyakorlati képzőhely és a tanuló, szülő közös döntésén múlt, hogy milyen formában szervezték meg a gyakorlati oktatást március 16-a után, de a tanulók nagy többsége digitális munkarendben, online, vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladat elkészítésével teljesíti a követelményeket. Csak egy-két gyakorlati hely volt, ahol a gyerekek változatlan formában vettek részt az oktatásban. Jelenleg azt látjuk, hogy nem lesz szükség pótlásra – fejtette ki a Dunaújvárosi Hírlapnak Pocsainé Varga Veronika, akit az évzáróról és a bizonyít­ványosztásról is kérdeztünk:

– A járványügyi előírások figyelembevételével, a maximális egészségügyi biztonsági előírások betartása mellett kerül sor a szakmai, az érettségi és az év végi bizonyítványok átadására. Központi évzáró vagy bizonyítványosztó rendezvényt a Rudas és a Szabolcs Vezér iskola tervez kizárólag a végzős, érettségiző diákjaiknak. Mindenki más osztálykeretek között kapja meg bizonyítványát az osztályfőnökétől. Az osztályok időben elcsúsztatva lesznek beosztva, hogy egyszerre ne tartózkodjanak sokan az iskolákban. Fontosnak tartjuk, hogy megadjuk a lehetőséget a diákoknak arra, hogy legalább osztályszinten el tudjanak egymástól köszönni, mielőtt megkezdik a nyári vakációjukat.

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában az eddigi szülői visszajelzések alapján 40-50 diákra számítanak mától. Az intézmény vezetője, Horváthné Ottinger Hajnalka a Hírlapnak elmondta, 10-12 fős csoportok osztják be a tanulókat, akik délelőtt bekapcsolódnak a digitális oktatásba, délután pedig főként szabad­idős foglalkozásokat tartanak majd számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában