Temetkezés járvány idején

Ezekben a különleges és fájdalmas időkben (jogosan) rengeteg figyelem irányul a „frontvonalban” tevékenykedőkre – azokra, akik nem dolgozhatnak otthonról, akik a többi között kórházainkban, gyógyszertárainkban, élelmiszer-ellátó hálózatainknál, postáinkon tartják a frontot, akik gyakran maguk is hatalmas veszélyben vannak. Egy szintén fontos csoportról, a temetkezési dolgozókról azonban egészen idáig feltűnően kevés szó esett.

duol.hu

Fotó: Zsedrovits Eniko

Társadalmunk rendkívüli tisztelettel adózik, szintén teljesen jogosan, az egészségügyi szolgálatot ellátó orvosainak és ápoló személyzetének, akik egyre stresszesebb körülmények között dolgoznak, és mások gondozása közben gyakran teljesen elszigetelődnek saját családtagjaiktól.

A temetkezés tekintetében is számos változás következett be a járvány miatt
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke, valamint Tóth Tibor Zsolt elnökségi tag szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatójában hangsúlyozza: az elhunytak „ügyeinek intézői” egy tudatosan átfogóan meghatározott fogalom, amely magában foglalja a temetkezési vállalatok, temetők, krematóriumok és más alapvető fontosságú cégek munkatársait. Tehát a temetkezési dolgozók immáron hivatalosan is „kulcsfontosságú dolgozók”, (egyelőre) mégsem hívja őket senki „hősöknek”. A halottak ügyeinek intézésében részt vevő kulcsfontosságú dolgozók nemcsak a járvány alatt tették/teszik a dolgukat, hanem ezen időszak előtt is tették azt lelkiismeretesen, kegyelettel a háttérbe húzódva. Nézzünk párat a már bekövetkezett vagy várhatóan bekövetkező, az elhunytak búcsúztatásával kapcsolatos változások közül: a temetkezés szervezését otthonról intézzük; online temetési szertartás; a hozzátartozók nem láthatják az elhunytat/nem érinthetik meg a koporsót; a hamvasztások száma egyre növekszik; csak a szűk családi kör vehet rész a temetési szertartáson; a temetési szertartás teljesen elmarad.

Tóth Tibor Zsolt hozzátette: amíg a temetkezési dolgozók és többi, halotti ügyeket intéző kollégájuk számára nyilvánvalóan nem idegenek a fájdalmas érzések, valamint a családok támogatása a stresszes és embert próbáló időkben, gyakran az ő feladatuk az is, hogy a rendkívüli helyzetet az összes lehetséges módon elviselhetőbbé tegyék. A temetkezési dolgozók megpróbálnak segíteni a családoknak, hogy elbúcsúzhassanak szeretteiktől – igyekeznek teljesíteni ügyfeleik kívánságait, hogy leróhassák tiszteletüket elhunyt szeretteik felé.

A koronavírus-járvány valójában nemcsak a temetkezési szakemberek munkamennyiségét és ehhez kapcsolódóan stresszmennyiségét növelte meg (olyan munkakörülmények között, amelyek saját magukon kívül potenciálisan alkalmazottjaik és családjaik számára is veszélyt jelentenek... – nem csak a kórházakban van védőeszközhiány), hanem a korábbi, rendszerint magas színvonalú, személyre szabott, vigaszt nyújtó szolgáltatásaikat továbbra is fent kell tudni tartaniuk még ebben a vírus okozta nehéz helyzetben is.

Tóth Tibor kiemelte: „Törődnünk kell azokkal, akik törődnek velünk. Az összes kulcsfontosságú dolgozó, így a temetkezési munkatársak következő hónapokban végzett munkáját is nagyra kell értékelnünk. A temetkezési szakemberek rendkívül elhivatottan végzik a munkájukat éjjel-nappal, sokáig és sokat dolgoznak, és közben rendszerint elhanyagolják saját egészségüket és jólétüket – és most, amikor minden korábbinál nagyobb szükség lesz rájuk, azt gondolom nekik is jár a taps.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában