Daruszentmiklós

2020.05.11. 09:00

Régi tervük valósult meg a darusiaknak

Szerencsésen kezdődhet a tavaszi fűnyírási szezon a daruszentmiklósi önkormányzat által kezelt területeken.

Balogh Tamás

Nehéz János mutatta be, hogyan működik a berendezés

Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Egy sikeres pályázatuk nyomán a forgalmazó leszállította részükre egy régóta várt professzionális ipari, rézsű és magas gazvágó szerkezetet. Rauf Norbert a település polgármestere már régen szemet vetett erre a többcélúan használható berendezésre. Érthetően végig örömmel figyelte az üzembehelyezését.

– Az első hasonló gépet már 2008-ban kiszemeltem, majd utána több évem át terveztem, hogy beszerzünk egy ilyen hasznos masinát. A mostani pályázat lehetőséget adott a százszázalékos támogatással történő beszerzésére. Nálunk több helyszínen is szükség lesz a különleges teljesítményére. Az autópálya menti szervizutak és árokrendszerek karbantartása a jövőben az önkormányzatokra fog hárulni, és ott bizony nagy szükségünk lesz erre a gépre. Itt az ország középső részében már nagyon kevés közfoglalkoztatott munkájára számíthatunk, a nagy területek rendben tartása nehézkessé vált. Ez a beruházás jelentős élő erőt tud majd kiváltani. Pontosan azért van szükség egy ilyen hatékony eszközre, hogy a korábbi ráfordítással még hatékonyabbá válhasson ez a teljesítményünk. A hosszú tavaszi szárazság miatt még a valóságos próbaüzem előtt állunk, de ami késik, az nem múlik. Bízom abban, ha a világon megállta a helyét ez a gép, akkor nálunk is jól fog vizsgázni.

– A gép beszerzése a Magyar Falu Program keretén belül történt. Ez egy hosszú folyamat volt, ami a pályázat beadása és a megvalósulása közötti lezajlott. Ez a projekt az ötezer lélekszámúnál kisebb települések számára lett életre híva, hogy a segítségével zöldterület-karbantartó gépeket tudjanak beszerezni. Örömünkre szolgál, hogy ez ide került, és remélem, hogy jól szolgálja majd a helyiek céljait. Ezzel a kisgéppel a durva helyeket is rendbe lehet tenni, amiket eddig nem nagyon sikerült – mondta el Józsa Zsolt, a Kertigép Trade Kft. ügyvezetője.

Nehéz János Michael értékesítési vezető a gépet mutatta be:

– Egy német gyártású gépről van szó, amit mi forgalmazunk. A cég hatvan éve foglalkozik hasonló, nehéz körülményekkel is megbirkózó szerkezetekkel. Amit ide szállítottunk, az egyedülálló módon, kombináltan, távirányítóval és ráülve, a hagyományos módon is vezethető.

Nehéz János mutatta be, hogyan működik a berendezés
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

A távirányító azért kell hozzá, mert a gép olyan nagy dőlésszögű terepeken, például rézsűkön is alkalmazható, ahol a vezetője nem tudna rajta biztonságosan tartózkodni. Ugyancsak megállja a helyét az alacsony ágazatú, szederindás, tüskés bozótosokban is, ahol egy ember számára képtelenül veszélyes körülmények fordulhatnának elő.

Ez nem egy hagyományos fűnyíró gép, hanem egy ipari rézsű és magas gazvágó szerkezet. A teljesítménye is figyelemreméltó: a hetven centis magas gazban, kétezer-ötszáz négyzetméter óránként. A gödrök ellen a jelentős hasmagasságával, az egyéb nehézségekkel a terepgumijaival és a folyamatos összkerék meghajtásával tud megküzdeni. A karbantartási szintje is alacsony. Hótoló lappal és pótkocsival is el lehet látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában