a jogász válaszol

2020.04.25. 13:30

Végrehajtási eljárás felfüggesztése

A végrehajtási eljárás felfüggesztése azt jelenti, hogy a végrehajtó a felfüggesztés ideje alatt nem intézkedhet a tartozás behajtása iránt.

Dr. Unger Zsolt

A végrehajtást kérő felfüggesztése iránti kérelme esetén a végrehajtást foganatosító bíróság köteles felfüggeszteni az eljárást, kivéve, ha a felfüggesztés másnak a jogát sértené. Például, ha egy végrehajtási ügyben több végrehajtást kérő van, és csak egy részük kéri a felfüggesztést.

A felfüggesztés időtartamát a bíróság nem állapítja meg előre, az határozatlan időre kerül elrendelésre. Amennyiben a végrehajtást kérő a felfüggesztést határozott időre kéri, az a bírói gyakorlat értelmében a teljesítésre vonatkozó halasztásnak minősül. Továbbá az adósnak is joga van arra, hogy a bírósághoz felfüggesztés iránti kérelmet nyújtson be.

A végrehajtási eljárás adós kérelmére történő felfüggesztésére csak méltányolható körülmény esetén kerülhet sor. Ilyen lehet az eltartott személyek száma, vagy eltartottjának súlyos és tartós betegsége, vagy az adóst sújtó természeti katasztrófa.

Ezek rendszerint olyan körülmények, amelyek nem az adós hibájából erednek, illetve a létfenntartását fenyegetik. Az adós általános megélhetési nehézségei ugyanakkor nem számítanak mentő körülménynek.

További feltétel az adósnak a végrehajtás során tanúsított együttműködése. Ha az adóst az eljárás során korábban rendbírsággal sújtották, kérelmének kedvező elbírálásában a fenti feltételek fennállása esetén sem bízhat.

Végrehajtás felfüggesztését a jogszabályok külön is lehetővé teszik: ilyen lehet például, ha valamelyik fél a végrehajtó intézkedésével szemben végrehajtási kifogással él, akkor a kifogást elbíráló bíróság jogosult elrendelni a felfüggesztést az eljárás egészére vagy arra a részére, amit a kifogás érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában