Búcsú a világhálón

Az már korábban kiderült, hogy az idei ballagásokat nem lehet megtartani, mivel – mint nagyobb tömeget megmozgató rendezvények – az általános tilalmi körbe tartoznak. A középiskolai és gimnáziumi diákélet egyik legfontosabb eseményét azonban számos intézményben igyekeznek pótolni, így a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban is.

Szabó Szabolcs

– A ballagás az egyik legfontosabb, ápolandó hagyomány a mi gimnáziumunk életében is. Sajnálatos, hogy a megszokott keretek között idén ezt nem tehetjük meg, azonban úgy gondoltuk, valamilyen formában mindenképpen elbúcsúzunk végzőseinktől. Az utolsó napok különleges hangulatát is szeretnénk megidézni számukra. Az eredeti forgatókönyv szerint április 30-án, jövő héten csütörtökön tartottuk volna ballagási ünnepségünket. Ami ezúttal a világhálón, online ballagás keretében zajlik majd. Egy közös videókonferencia keretében 16 órától 10-15 percben a végzős osztályok búcsúznak, majd ezt követi az online ballagás, amelyre számos meglepetéssel készültek a pedagógus kollégák – mondta el lapunknak Kratzmajer Zoltán, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója.

A járvány miatt is csökkent az érettségizők száma Infografi ka: MTI

A legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint az érettségi vizsgák május 4-én, hétfőn kezdődnek. Azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, hogy minden érintettel tárgyaljon, beleértve a szülői, diákszervezeteket, szakszervezeteket. Ezen szervezetek felelősségére is apellálva, véleményük ismeretében, nyugtassanak meg mindenkit, hogy az ország egy járványhelyzetben is képes az érettségi biztonságos lebonyolítására. A köznevelési államtitkár – a kormány felhatalmazása alapján – ugyanakkor szabadon dönthet, ha szükséges, hogy egy vagy két héttel elhalasszák a vizsgákat – jelezte a miniszter.

A koronavírus miatt idén kizárólag írásbeli vizsgákat szerveznek május 4–21. között. A vizsgák a nagyobb tárgyakból nem reggel nyolckor, hanem kilenckor kezdődnek majd, ezzel is szeretnék elkerülni, hogy a diákok egy időben utazzanak a nyolc órára munkába érkezőkkel. Egy tantanteremben legfeljebb tízen lehetnek majd, és legalább másfél méteres távolságot kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában