platán-saga

2020.02.05. 07:00

Több tonna port nem kötnek már meg a Vasmű úti platánok

Olvasói levelet kaptunk szerkesztőségünkbe, amely bizonyítja, hogy az embereket még mindig élénken érdekli a Vasmű úti platán-saga. A levél egy számunkra a közvetlen érintettség okán is fontost kérdést feszeget, lévén a szerkesztőség a Vasmű úton található. Utánajártunk az olvasói felvetésnek.

Brousil Csaba

20190917 Dunaújváros Vasmű úti platánok megtekintése Cserna Gábor Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Olvasónk levelében egyebek mellett ezt olvashattuk: „A szállópor és a káros gázok, elsősorban a régi Vasmű út lakóinak fognak gondot okozni, de áttételesen az egész város meg fogja érezni. A Vasmű úti járdákon és a nyitott ablakokon fokozott lesz a porterhelés. /Az erre vonatkozó szakirodalmat lehet tanulmányozni./”

Tavaly nyáron még zöldelltek a platánok a Vasmű úton
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Egy fa értékéről a kivágott faanyag eladásból származó bevételi lehetőség jut legtöbbünk eszébe. Természetesen egy fa értéke ennél jóval nagyobb, ha a számításnál figyelembe vesszük az ökológiai és társadalmi szolgáltatásainak értékeit is. Jelenleg Magyarországon nincs központilag meghatározott faérték számítási módszer, így az alkalmazott módszer tükrében egy fa értéke akár nagyságrendekkel is eltérhet a különböző módszerek alapján – áll az Éghajlatvédelmi Szövetség tanulmányában. Az érték számításához ajánlottak is egy applikációt, amelynek segítségével azt is megtudhatjuk, hogy egy adott fa milyen ökológiai szolgáltatást nyújt. Ezt és a fák kivágása előtt készült, az önkormányzat által közzétett „jegyzőkönyvet” alapul véve a következő adatokat sikerült megismernünk a Vasmű úti platánok ilyetén „tudásával” kapcsolatban. Számításba vettük a korukat, méretüket, állapotukat és mivel eltérést mutattak, igazságos átlagot vontunk a számokból. Ezek alapján egy platánfa egy vegetációs időszakban több mint 170 kg szén-dioxidot volt képes megkötni, 191 kg oxigént termelt és 1300 kg port kötött meg. Egy fa kidőlt, hármat a katasztrófavédelem vágatott ki azonnali hatállyal balesetveszélyre hivatkozva.

Hatvanegy fa hely van a Vasmű úton, mi ötven fával számoltunk, amikor felszoroztuk a kapott értékeket, egyfelől könnyebb volt így számolni, másfelől belevettük azt is, hogy volt fa, aminek a lombkoronáját korábban visszavágták. Az ötven Vasmű úti platán 8500 kg szén-dioxidot és 65 000 kg port kötött meg, mindemellett 9550 kg oxigént termelt egy vegetációs ciklus alatt. Ezt, azaz ennek hiányát leginkább a Vasmű úti társasházakban élők érzik majd, arról nem is beszélve, hogy a fák árnyékot adtak sok esetben még a harmadik emeleten élőknek is. Ez is eltűnt. Az új, telepítendő fák – a „Sisi” ezüst hárs nyerte az önkormányzat által meghirdetett szavazást, amelyről külön cikkben írunk – ezeket a számokat egyelőre biztosan nem produkálják majd. Közeli értékeket lehet, de addig jó pár évnek el kell telnie. Árnyékot viszont a fajtajellegük miatt akkor sem tartanak majd olyan mértékben, ha már rendesen kifejlődtek.

A platánok forintos értékét is kiszámoltuk, állapotuk alapján két esetet vettünk alapul: rossz és átlagos egészségi állapot. Az ötven fára ezek alapján az applikáció a következő értékeket adta ki nekünk. Pusztuló állapot 84 millió forint, átlagos állapot 126 millió forint. Kivágva, tűzifaként nem érnek ennyit. Azt az „űrt” pedig, ami utánuk maradt nem lehet beárazni.

Jogszabályellenes volt a fák kivágása

Mezei Zsolt a 346/2008-as számú kormányrendeletre hivatkozott, mikor azt állította, az életveszély miatt a polgármester rendelte el a fakivágást. A november végén elkészült jegyzőkönyvben az olvasható, hogy „a fő probléma az elsődleges gyökerek pusztulása, amely az elmúlt évtizedek során ment végbe. A fák ezen okból kifolyólag is veszélyessé váltak volna néhány éven belül a tavalyi munkálatok elmaradása esetén is. A tavalyi földmunka ezt a rövid várható élettartamot lerövidítette, de ez években a következőket jelentheti: a tavalyi beavatkozás nélkül a várható élettartam 4–6 év lehetett volna, míg a beavatkozás ezt lecsökkentette 1–3 évre.” Vagyis szó sem volt életveszélyről, főleg nem mindegyik fa esetében. A kormányrendelet pedig nem említi a polgármester jogkörét, aki ilyen esetekben semmiképpen sem intézkedhetett volna. A fakivágások pedig másfél hónapig húzódtak, ami szintén cáfolja az életveszélyes állapotot.

Vass Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában