Gyertyaszentelő Boldogasszony és mackónap

2020.02.01. 09:00

Kuckó mackó, barna mackó!

Mackó-nap volt tegnap a Szabó Magda Református Tagintézményben, és megemlékeztek a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáról is.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja február 2-a, az ünnepen arra emlékezünk, amikor Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a zsidó törvényeknek megfelelően a jeruzsálemi templomban. (Az elsőszülött fiúgyermeket Istennek szentelték a szülők.) A Gyertyaszentelő Boldogasszony napja jeles nap a népi időjóslások között. A néphagyomány szerint február 2-án, ha a téli álmából frissen ébredő medve kijön a barlangjából, és a napos időnek köszönhetően meglátja az árnyékát, akkor megijed, és visszabújik, így hosszúnak ígérkezik a tél. Azonban, ha a medve felhős, borús időre ébred, és nem látja meg az árnyékát, akkor hamarosan véget ér a tél, és beköszönthet a tavasz.

A mackókiállításra a diákok hozták a macikat
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja és a népi időjóslás alkalmából tartott tegnap Mackó-napot a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye.

A tanulók és a pedagógusok reggel nyolc órakor találkoztak az iskola aulájában, ahol ünnepi előadással és áhítattal kezdődött a program.

Színes program várt a Szabó Magda iskola tanulóira tegnap

Az a program, amely igen színes volt. A résztvevők előadást hallhattak A virágportól a mézig címmel, és volt mézkóstolás is. A mézes sütemények versenyét is megrendezték, a kész termékeket ezután árusították a Szilágyi alapítvány javára. A kora délutánig tartó program ideje alatt a gyerekek által az iskolába behozott mackókból egy kiállítást lehetett megtekinteni.

Popovics Sára szemléli a méhészet kiállított kellékeit

Farkas Márta, a tagintézmény vezetője elmondta, az idén először tartották meg a Mackó-napot, az alsós diákok, valamint a jövőbeli elsősök voltak a főszereplők. A mézes süteményeket a szülők és a pedagógusok közösen készítették, a gyerekek pedig árusították. A mackókiállítást Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd mindent az eltervezetteknek megfelelően sikerült megvalósítaniuk – tudtuk meg Farkas Mártától.

Mackó, mackó ugrálj! A gyerekek kört alakítva táncoltak

A virágportól a mézig előadás nagyon lekötötte a gyerekek figyelmét, ami nem csoda, hiszen filmvetítés mellett megismerkedhettek Popovics Sándor jóvoltából a méhészkedés kellékeivel.

De remek hangulatú volt a Mackó, mackó ugrálj! táncház is. A mackónaphoz illően teli torokkal énekelték a gyerekek Pap Rita dalát:

„Kuckó mackó, barna mackó

Nyakában egy csíkos sál

A fején meg egy hálósapka

Ébredezni kéne már!”

Most már a macikon sor, vasárnap kiderül, megijedtek-e az árnyékuktól, avagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában