pénzügy

2020.02.15. 20:00

A devizahiteles károsultak lehúzására jöttek létre

A múlt héten foglalkoztunk a devizahiteles károsultak lehúzásának különböző válfajaival. Lapunkat felkereste egy olvasónk és elmesélte történetét. Ezt tolmácsoljuk most, és biztatunk minden érintettet arra, hogy keresse meg szerkesztőségünket, ha hasonló csapdahelyzetbe került.

Brousil Csaba

Olvasónk – nevezzük Károlynak – történetével igazolta, hogy a devizahiteles károsultak szemérmetlen vámszedői nemcsak a mesében léteztek, hanem itt élnek közöttünk a mai napig. Károly családi problémáinak orvoslására kényszerült hitelt felvenni, több mint hétmillió forint értékben. Svájci frank alapú hitelt kapott, amelynek törlesztőrészleteit szépen fizette is.

Károlyék elfogadták a segítő pénzügyi cég ajánlatát, bízva a megoldásban
Fotó: pixabay.com

Aztán elgurult az árfolyam, és a törlesztő úgy megemelkedett, hogy azt a saját rokkantnyugdíjából és felesége kis keresetéből nem tudta fizetni. Halmozódott az adósság, és meg is jelent a színen a bank által megbízott végrehajtó cég, hogy érvényesítse a bank követeléseit. Ekkor azonban a semmiből felbukkant egy ilyen ügyek intézésére „szakosodott” pénzügyi szolgáltató cég, amely kéretlenül felajánlotta segítségét Károlyéknak, akik bízva a megoldásban, el is fogadták azt. Ez a pénzügyi szolgáltató cég a kormány rendelkezései adta lehetőségekkel élve (forintosítás, árfolyamgát), tehát saját plusz munkát nem beleölve a projektbe, felkínálta azt a „törvényes utat” Károlyéknak, hogy egy összegben fizessék be a fennmaradó hitelösszeg felét. Amennyiben ezt megteszik, kiegyenlítésre kerül a hitelük, nem lesz adósságuk. Károlyék kaptak ezen a lehetőségen és a családi örökségből származó szántójukat tették pénzzé, hogy be tudják fizetni a több mint 3,5 millió forintot.

A hitellel „bábáskodó” pénzügyi cég a tartozás tíz százalékának megfelelő összeget (360 ezer forintot) kért Károlyéktól, hogy foglalkozzanak az üggyel, amit helyben, készpénzben el is kértek tőlük.

A hitel rendeződött, Károlyéknak nincs már adósságuk. Az érdekes a dologban, hogy szinte rögtön, ahogy a végrehajtó céghez került az ügy, felbukkant a semmiből a „segítő cég”, amely gyakorlatilag csak alkalmazta a törvény adta lehetőségeket, nem lobbizott, nem tárgyalt, nem hozta le a csillagokat az égről, mégis eltett több százezer forintot ezért. Sőt a hiteleljárás végén kiderült, hogy Károlyéknak visszajár 220 ezer forint tisztességtelenül felszámított pénz a hitellel kapcsolatban. Az ügyet intéző pénzügyi cég, amelynél ezt érvényesíthették volna, időközben érdekes módon felszámolás alá került, és azóta meg is szűnt. Károlyékat telefonon még 2016-ban hitegették, hogy legyenek türelemmel, de mára már ezt sem teszik. Felszívódtak, jogutód nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában