Külön jelzéssel kell ellátni

2020.01.16. 08:00

Zászló is mutatja, honnan származik a sertéshús

Január 15-től, szerdától nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-vel.

Brousil Csaba

Budapest, 2020. január 14. Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. Január 15-tõl nemzeti zászlóval is kötelezõ feltüntetni a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek húspultjaiban kapható, nem elõrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét. MTI/Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Egyelőre csak a sertéshúsról van szó, bár a Világgazdaság információi szerint a baromfihús-iparágban azt szeretnék, ha ez a jelölés a szárnyasokra is kiterjedne. A szabályozás csak a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekre érvényes, ahol van hentespult. Az ennél kisebb üzletekben a hús származását csak betűvel kell jelölni, zászló nélkül.

Zászlóval is kötelező feltüntetni az üzletek húspultjaiban a friss sertéshúsok származási helyét
Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Nagyjából ennyi a lényeg. Nem egy vészes dolog ez, minden csomagolt árun fel van tüntetve, hogy honnan származik, a vásárló tájékozódhat. Ezentúl ez így lesz a nagyobb üzletek hentespultjainál is. Mégis vannak fanyalgók, akiknek ez fáj, és hangot is adnak ennek, akár újságíróként, akár olvasóként. Ki portálokon, ki kommentekben vagy a közösségi oldalakon fújta tele a nullás lisztet. Sokan odáig merészkednek, hogy már nacionalizmust kiáltanak, pedig Éder Tamás az MTI-nek azt is elmondta, hogy a rendelet alapja egy uniós jogszabályon alapul, amelynek magyarországi bevezetését szakmai szervezetek, az érdekelt gazdasági szereplők kezdeményezték még tavaly év elején.

Ilyen formában láthatjuk a jelzéseket a húspultokban

Nyilván ezekből az emberekből hiányzik az egészséges nemzettudat, ők azok, akik sírnak attól, hogy a magyarság egyik fő történelmi szimbóluma a turul és nem a vakond. Előszeretettel emlegetnek klímakatasztrófát, de odáig már nem jutnak el, hogy ez a kis zászló szimbóluma annak is, hogy az a sertéshús nem külföldről érkezett repülővel vagy kamionnal, kerozin vagy gázolaj elégetésével, hanem hazai hizlalású, vágású és feldolgozású. Nálunk történelmileg sokkal szerencsésebb fejlődésű, ám jóval fiatalabb országokban ez a gyakorlat régóta bevett, kiírják a hús mellé, hogy miféle, és az emberek nem csinálnak belőle sem hisztériát, sem poént, nem emlegetnek kokárdás húst. Csak megvásárolják és elsétálnak vele haza. A fanyalgók végre lehetnének már itthon is csendben és elsétálhatnának a…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában