Napraforgómézét egyébként a szakma is elismerte

2020.01.17. 11:30

Kevés, de minőségi mézet adott a múlt év

Csurgó István méhész nehéz, de sikeres évként könyveli el 2019-et. Azt mondja, bár nagyon időjárásfüggő a szakma, egy kis szakértelemmel sokat lehet tenni a kiváló termés érdekében.

Tóth Alexandra

2020.01.13. Csurgó István méhész Rácalmás Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Nem zártak jó évet a méhészek, az árak nyomottak és a tavalyi termés csak közepes lett – mondta Bross Péter, az OMME elnöke az MTI-nek. Csurgó István rácalmási méhész is részben egyetért ebben, de hangsúlyozza azt is, hogy a hozzá hasonló kistermelők nem feltétlenül a mennyiségre, hanem inkább a minőségre fókuszálnak. Utóbbival ugyanis nála nem volt probléma.

„A tavasz hideg és esős volt, sok méh nem repült ki. Nagyon kevés akác-, illetve erdei mézem lett, viszont a termés minősége mégis kiváló volt.” – meséli.

Bár a tavasz nem alakult kifejezetten kedvezően, a nyári időjárás mennyiségében és minőségében is nagyszerű napraforgómézet eredményezett. Csurgó napraforgómézét egyébként a szakma is elismerte, a Békés Megyei Méhészeti Egyesület „Év méze 2019” versenyén arany minősítést kapott, valamint „egyéb fajta méz” kategóriában második helyezést ért el.

Megközelítőleg 50 méhcsalád várja az első virágokat, a mogyorót, a barkát, a somot...
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Csurgó István méhészetében jelenleg 50 család, tehát megközelítőleg 15 ezer méhecske telel. Az idei enyhe tél nem könnyíti meg a méhész dolgát, azt meséli, a riportot megelőző napon néhányan ki is repültek. Ahhoz, hogy a telet minél több egészséges egyed túlélje, nagy odafigyelésre és magas szintű szakmaiságra van szükség. Erős családokat hoz létre, ehhez viszont folyamatosan követni kell a telelő méhek állapotát, a kaptár hőmérsékletét.

Beépített keretek a készülő újak előtt, egyik még mézzel teli

A méhész számára a tél sem a tétlenkedésről szól. Ilyenkor készülnek a később belépesített keretek a kaptárakba, valamint viaszfőzéssel és öntéssel is foglalkozik István. Az azonban, hogy milyen mézeket ígér 2020, még a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában