2020.01.17. 11:30
Kevés, de minőségi mézet adott a múlt év
Csurgó István méhész nehéz, de sikeres évként könyveli el 2019-et. Azt mondja, bár nagyon időjárásfüggő a szakma, egy kis szakértelemmel sokat lehet tenni a kiváló termés érdekében.
2020.01.13. Csurgó István méhész Rácalmás Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap
Fotó: ZSEDROVITS ENIKO
Nem zártak jó évet a méhészek, az árak nyomottak és a tavalyi termés csak közepes lett – mondta Bross Péter, az OMME elnöke az MTI-nek. Csurgó István rácalmási méhész is részben egyetért ebben, de hangsúlyozza azt is, hogy a hozzá hasonló kistermelők nem feltétlenül a mennyiségre, hanem inkább a minőségre fókuszálnak. Utóbbival ugyanis nála nem volt probléma.
„A tavasz hideg és esős volt, sok méh nem repült ki. Nagyon kevés akác-, illetve erdei mézem lett, viszont a termés minősége mégis kiváló volt.” – meséli.
Bár a tavasz nem alakult kifejezetten kedvezően, a nyári időjárás mennyiségében és minőségében is nagyszerű napraforgómézet eredményezett. Csurgó napraforgómézét egyébként a szakma is elismerte, a Békés Megyei Méhészeti Egyesület „Év méze 2019” versenyén arany minősítést kapott, valamint „egyéb fajta méz” kategóriában második helyezést ért el.
Csurgó István méhészetében jelenleg 50 család, tehát megközelítőleg 15 ezer méhecske telel. Az idei enyhe tél nem könnyíti meg a méhész dolgát, azt meséli, a riportot megelőző napon néhányan ki is repültek. Ahhoz, hogy a telet minél több egészséges egyed túlélje, nagy odafigyelésre és magas szintű szakmaiságra van szükség. Erős családokat hoz létre, ehhez viszont folyamatosan követni kell a telelő méhek állapotát, a kaptár hőmérsékletét.
A méhész számára a tél sem a tétlenkedésről szól. Ilyenkor készülnek a később belépesített keretek a kaptárakba, valamint viaszfőzéssel és öntéssel is foglalkozik István. Az azonban, hogy milyen mézeket ígér 2020, még a jövő zenéje.