periódusos rendszer performansz

2019.12.13. 14:00

Guinness-rekord és a Bánki suli diákjai

Nem mindennapos esemény volt tegnap délelőtt a Bánki középiskolában, ahol periódusos rendszer performanszot tartottak. Az intézmény száztizennyolc tanulója vett részt az eseményen, hiszen a rendszer száztizennyolc kémiai elemet tartalmaz.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Az egri Eszterházy Károly Egyetemnek és a Magyar Kémikusok Egyesületének az ötlete volt, hogy megszervezze a periódusos rendszer performanszt, ami kísérlet volt Guinness-rekord és magyar rekord állítására. Hetven iskola csatlakozott az országban a kezdeményezéshez, a performansz megkezdésére 11 órakor a Kossuth Rádió adta meg a jelt. Kissné Sztankó Katalin, a Bánki fizika-kémia szakos tanára volt a rekordkísérlet egyik szervezője és vezénylője. (A másik szervező Salamon Attila, testnevelés-biológia szakos pedagógus.) Sztankó Katalin elmondta, a diákok rendezetlenül állnak majd össze, a rádió jelére mindenki felemeli a kezében lévő táblát, amin a periódusos rendszer elemei láthatóak, majd villámgyorsan rendezik a soraikat, és élő képben hozzák létre a periódusos táblát.

Nem mindennapos esemény helyszíne volt tegnap délelőtt a Bánki-középiskola, ahol periódusosrendszer-performanszot tartottak. Az intézmény száztizennyolc tanulója vett részt az eseményen, hiszen a rendszer száztizennyolc kémiai elemet tartalmaz. Az egri Eszterházy Károly Egyetemnek és a Magyar Kémikusok Egyesületének az ötlete volt, hogy megszervezze a performanszot. A kezdésre 11 órakor a Kossuth Rádió adta meg a jelet az ország hetven benevezett iskolájának
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

 

Sztankó Katalin igazi karmesterként irányította a diákokat, amikor összeállt a kép, a tanulók üdvrivalgásban törtek ki, és hangos „Újváros, Újváros!” kiáltással éltették magukat és az eseményt egyaránt. Amikor véget ért az „előadás”, a levegőbe repítették a kezükben lévő kartonpapírokat, és gratuláltak egymásnak.

A rekordállításhoz arra van szükség, hogy az iskolák a performanszról tíz fényképet vagy másfél perces videót készítsenek, és azt eljuttassák a szervezőknek. A bánkisok a videó mellett döntöttek, egy drón segítségével készítették el. Végül egy szakmai zsűri választja ki a legjobb három performanszt, a közönségdíjról pedig szavazás útján – mi más, mint a közönség dönt.

A Bánki középiskola diákjai közül száztizennyolcan vettek részt a rekordkísérletben – remek volt a hangulat az aulában

2019 a periódusos rendszer éve

Dmitrij Ivanovics Mengyelejev (1834–1907) orosz kémikus, a periódusos rendszer megalkotója. A 101-es rendszámú kémiai elem, a Mendelévium (Md) és a Holdon található Mengyelejev-kráter róla kapta a nevét. 2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve. Az UNESCO idén számos rendezvénnyel, szimpóziummal ünnepelte Mengyelejev felfedezését, középiskolásoknak versenyt rendezett a periódusos rendszerről, világszerte neves tudósok kerestek fel iskolákat tudományos kísérleteket bemutatva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában