Általában megtakarításokból álljuk a kiadásokat

2019.12.24. 09:00

A karácsonyról a tények és a számok valóságos tükrében

A karácsony legfontosabb része a családi együttlét. De az örömteli élményekhez kiadások is társulnak, így évről évre születnek felmérések is arra nézve, hogy mennyit költünk karácsonykor.

Török Tímea

Érdekes, hogy megvizsgálva a korábbi évek statisztikáit, nem változott jelentősen az összeg, amit karácsonyi ajándékokra szánnak a magyarok. Bár a kamara tájékoztatása alapján a webáruházakban 80 milliárd forint feletti rekordforgalom várható, egy átlagos család várhatóan 25–30 ezer forintot költ ajándékra. Ebből az összegből általában a családtagokra költünk, de a legkedvesebb kollégáinkra is szánunk. Az ünnepet a felnőtt lakosság nagy része otthon tölti, pihenéssel és készülődéssel – derült ki egy felmérésből.

Karácsonykor csak a boldogságra figyelünk
Fotók: Pixabay

Sok hír szól arról is, hogy az ünnepekre már most telt házas foglalások vannak számos hotelban. Honfitársaink általában mégis szűk családi körben, házastársukkal és gyermekeikkel képzelik el a szentestét, kisebb részük pedig a tágabb családjuk körében tervezi eltölteni a december 24-ét.

A családok együtt akarnak lenni az ünnepek alatt, de olykor közösen utaznak el egy hétvégére

A piackutató cégek jóvoltából a felmérésekből az is kiderült, hogy a fogyasztók nagy része megtakarításaiból állja az ünnepi kiadásokat, de a vásárlók ötöde a félretett megtakarításait is erre fordítja. 4 százalék akár hitelt is felvesz – ők jellemzően folyószámla-hitelkeretüket terhelik meg a karácsonyi kiadásokkal. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a lakosság nagy része már októbertől takarékoskodik erre a célra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában