A novemberi tavaszban nem gondolunk az ónos esőre, havazásra, fagyra

2019.11.19. 17:30

Ne reménykedjünk: előbb-utóbb megérkezik hozzánk is a hideg

A fűtési szezonnal összefüggő lakástüzek és a téli időszakra jellemző sérülések, veszélyhelyzetek megelőzése érdekében sajtótájékoztatót tartott a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság november 15-én Székesfehérváron.

DH-információ

A katasztrófavédelem és a mentőszolgálat vezetője a gépjárművek téli felkészítését és a szén-monoxid-mérgezések megelőzését hangsúlyozta. A kéményseprő-ipari közszolgáltató vezetője a fűtőberendezések és a kémények időszakos ellenőrzésére, valamint a nyílt égésterű kazánok, kályhák, kandallók üzemeléséhez szükséges levegő- utánpótlásra hívta fel a figyelmet.

Ha szeretjük a tél szépségeit, akkor emellett a hátrányait is el kell viselnünk: hideget, csúszós utakat, fűtési szezont, füstölő kéményt
Fotó: pixabay

Bár most még ernyhe az idő, fontos felkészülni

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke elmondta: az elmúlt két évben Fejér megyében nem volt olyan havazás, jegesedés, amely összehangolt intézkedést igényelt volna. Ugyanakkor csupán a korábban szerzett tapasztalatokra nem lehet hagyatkozni, ezért minden évben fontos a felkészülés a lakosság részéről is. A közlekedés biztonsága érdekében a téli gumiabroncsok használatára, a járművek megfelelő világítására hívta fel a figyelmet az ezredes. Hosszabb út során az indulás előtti tájékozódást, az üzemanyagtankok feltöltését és meleg ruházat bekészítését javasolta.

Magosi Lajos tűzoltó ezredes

Minden ötödik lakástűz a kéményből indul

Az elmúlt évek fűtési időszakának statisztikáját áttekintve Magosi Lajos tűzoltó ezredes kiemelte, hogy télen megemelkedik a lakástüzek száma, hiszen az emberek több időt töltenek otthon, gyakrabban főznek, és fűteni is kell. Minden ötödik lakástűz a kéményből indul. A kéménytüzekhez jellemzően a fűtési szezon végén riasztják a tűzoltókat, amikor már a nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt a füstelvezetőkben lerakódott égéstermék begyullad.

 

Bartos Tamás, a Kémény Zrt. vezérigazgatója
Fotók: katvéd

 

 

Még mindig nem késő ellenőriztetni

Bartos Tamás, a Kémény Zrt. vezérigazgatója kiemelte: bár a fűtési időszak már elkezdődött, de még mindig nem késő szakemberekkel ellenőriztetni a tüzelőberendezéseket és a kéményeket. Fontos, hogy minden esetben megfelelő tüzelőanyaggal fűtsék a kazánokat, kályhákat, kandallókat, ne égessenek kommunális és építési hulladékot, lakkozott, festett fát, régi bútorlapokat. A száraz tüzelőanyag használatát hangsúlyozta, hiszen, ha valaki nedves fával fűt, akkor az égéssel távozó nedvesség a kémény falán rakódik le, ahol egy kátrányos réteg alakul ki, ami később könnyen kéménytűzhöz vezet. A füstelvezetőkben fokozott koromlerakódást okoz a levegő-utánpótlás hiánya is, ezért nagyon fontos, hogy a meglévő szellőzőket ne fedjék el, és új nyílászáróknál is figyeljenek a résszellőzők beépítésére. A levegő-utánpótlás fontossága a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében is kulcsfontosságú. Mindemellett tilos olyan depressziót keltő szag- és páraelszívót használni a lakásban, amely gyakorlatilag elszívja a nyílt égésterű kazánok biztonságos működése elől a levegőt.

Reszegi Imre Fejér megyei vezető mentőtiszt

Ártalmatlan fejfájásnak indul

Reszegi Imre, Fejér megyei vezető mentőtiszt rámutatott, hogy a szén-monoxid-mérgezés már idén, év elején is követelt áldozatot Fejér megyében. A mérgezés tüneteiről elmondta, hogy a „csendes gyilkos” kezdetben, alacsony koncentrációban fejfájást, szédülés hányingert okoz, amikönnyen összetéveszthető a megfázásos, influenzaszerű megbetegedésekkel. A legfontosabb, hogy ilyenkor elhagyják a lakást, és segítséget kérjenek a 112-es segélyhívószámon. Ám, ha a szén-monoxid hirtelen és nagyobb koncentrációban jelentkezik, akkor sok esetben már nincs idő a menekülésre, ezért nagyon fontos a megelőzés.

 

 

Minden lakásba javasolt az érzékelő

A szakemberek minden olyan lakásba, ahol nyílt égésterű fűtőberendezés üzemel (gázkazán, bojler, átfolyós vízmelegítő, konvektor, szilárd tüzelésű kályha, kandalló) megfelelő szén-monoxid-érzékelő alkalmazását javasolják. Bartos Tamás hozzátette, hogy a váratlan meghibásodások mellett olyan szélsőséges időjárási, légköri körülmények jelentkezhetnek, amelyek kéményeknél a szén-monoxid visszaáramlását okozzák. Erre pedig csak a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztetheti a lakókat. (Vásárlás előtt érdemes tájékozódni a megbízhatóságukról.)

A másik életmentő készülék a füstérzékelő. Egy lakástűz esetén csak percek állnak rendelkezésére elhagyni otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek, izzások eloltására.

Forrás: katasztrófavédelem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában