élménybeszámoló

2019.11.17. 19:00

Honismereti pályázaton mutatták meg tudásukat

A Honismereti Szövetség az idei év elején országos pályázatot hirdetett „Arcok és harcok – hősök és példaképek, hazafiak” címmel, melyen a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium tanulói is részt vettek, méghozzá nem is akármilyen eredménnyel!

duol.hu

A felhívás célja a pályázó településhez, megyéhez, illetve országrészhez kötődő, nem élő történelmi személyt, példaképet bemutató digitális összeállítású helytörténeti pályamunka készítése volt. Fontos tartalmi követelményként határozták meg: a beküldött pályázati anyagból kitűnjön, hogy a pályázó miért választotta példaképét, s hogy a téma a hazaszeretet, a hűség, a hősiesség tekintetében milyen tanulságokkal szolgál napjainkban.

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégiumot a 11. B osztály három tanulója képviselte a rendezvényen, Deák Viktória Simonyi óbester vitézségéről, Bedő Eszter és Viczai Ágota Rosti Pál példaadó életútjáról tartott jól megszerkesztett előadást. Sikert arató munkájukért a Honismereti Szövetség elnöke díszes oklevélben részesítette őket. Felkészítő tanáruk Süveges Zoltán volt.

A legjobb pályamunkák szerzői meghívást kaptak a Kőszegen megrendezett XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára – melynek fővédnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára volt – ahol munkájukat bemutathatták. Az elhangzott előadások között sorrendet ugyan nem állítottak fel, de a legkiválóbbak lehetőséget kapta arra, hogy első publikációként pályázatuk a Honismeret című folyóiratban megjelenjen. Ezt a lehetőséget a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium egyik tanulója megkapta. Az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia ünnepélyes megnyitójára Kőszegen a Jurisics-vár lovagtermében került sor, a kor reneszánsz hangulatát egy mai „Tinódi”, Kátai Zoltán, Kossuth-díjas kobzos énekmondó teremtette meg.

A XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia megnyitása
Fotók: amatőr

A reneszánsz korra hangoló bevezető előadások és könyvbemutató mellett 19 diák korreferátum hangzott el 26 előadótól az akadémia ideje alatt. Jutott idő egész napos tanulmányi kirándulásra a közeli Burgenlandba, ahol megtekintették Léka lovagvárát, amely egykor a Nádasdy grófok, majd az Esterházy hercegek birtoka volt, ma fontos turisztikai célpont Ausztriában. Visszatérve Magyarországra meglátogatták a két „hűségfalu” egyikét, Nardát, ahol a polgármester személyesen fogadta őket. Felsőcsatáron megnézték a Vasfüggöny Múzeumot, a napot pedig Bükkfürdőn zárták.

Léka vára lenyűgöző látványt nyújtott

A hétvége a Kőszegi ostromnapok rendezvényei jegyében telt, megtekintették a várostromot, majd koncerten és hajnalig tartó utcabálon vettek részt a város főterén.

Az oklevélen és a meghíváson kívül a résztvevő diákok legnagyobb nyeresége mégis az, a felkészülés során a megszerzett és elmélyített tudás, amely megfelelő alapot teremthet a magyar történelmi hagyományok őrzéséhez és továbbadásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában