hogyan és meddig

2019.11.01. 14:00

Csendben segíthetjük a gyász feldolgozását

Közeledik a halottak napja, és előre aggódunk édesanyánkért, aki két éve vesztette el a párját, édesapánkat, de még mindig nem tudta túltenni magát rajta. Nekünk is fáj még, és nem tudjuk, hogyan segíthetnénk neki. Van, aki meg tudja mondani, hogyan és meddig kell gyászolni?

MW

Halottak napja körül az emlékezés gyakran újra feltépi a sebeket. Egykor rítusok – virrasztás, halotti tor, gyászév – segítették a hátra maradottakat gyászuk feldolgozásában, mára legtöbbünknek fogalma sincs, hogyan kell gyászolni és hogyan kell ebben másokat támogatni. Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó fontos tanácsokat ad. – A leggyakoribb tévhit, hogy a gyász nem feldolgozható, hogy örökké fáj – mondja a pszichológus. Kutatások szerint a gyászfolyamat az első két évben jár a legintenzívebb fájdalommal, utána jelentősen csökken, bár sohasem múlik el teljesen, ez azonban csak akkor igaz, ha feldolgozzuk a veszteségünket. – A feldolgozás nem a másik elfelejtését jelenti, hanem azt, hogy megtanulunk örömmel emlékezni arra az időre, amikor együtt lehettünk.

Kutatások szerint a gyászfolyamatban az első két évben jár a legintenzívebb fájdalommal
Fotó: pixabay

Ha nem nézünk szembe a történtekkel, ha tagadjuk, elnyomjuk magunkban az érzéseket, akkor a feldolgozás elmarad, a felszín alatt dolgozik bennünk a gyász, és az életünkre, a jóllétünkre is hatással lesz. Sokan a gyász helyett megpróbálnak úgy tenni, mintha mi sem történt volna: tovább dolgoznak, élik a mindennapokat. Igaz, nagyon nehéz egyedül maradni a fájdalmunkkal, de a pszichológus szerint nem segít, ha azonnal visszatérünk a munkába. – Hagynunk kell magunknak időt a gyászra, megengedni, hogy fáj, hogy lehetőségünk legyen sírni – mutat rá a pszichológus. – Egy szerettünk elvesztése hatalmas trauma, hatalmas stressz. Ebben az állapotban képtelenek leszünk a megszokotthoz hasonlóan elvégezni a feladatainkat, ráadásul késleltetjük, nehezítjük a gyászfolyamatot is. Hiába tűnik tehát pillanatnyilag jó ötletnek az életbe menekülés, valójában csak ártunk vele magunknak. A gyászolóknak valóban nem könnyű segíteni, de azért lehet, feltéve, hogy jól segítünk. A kezdeti időszakban, amikor természetes, hogy a gyászoló depressziós, semmihez sincs kedve, ereje, az a legtöbb, amit tehetünk, hogy nem tanácsokat adunk, hanem ott vagyunk mellette, elvisszük vásárolni, sétálni, elvégezzük helyette a házimunkát. Később a feldolgozási folyamatot is lehet segíteni, például olyképp, hogy elfogadjuk: neki nehéz, hogy sokszor, hosszan tépelődik, újra és újra megosztja velünk a gondolatait. Ilyenkor a türelmetlenség, az elvárás, hogy a másiknak már jobban kellene lennie, nem segít, inkább ront a helyzeten.

Ahogy nem segít az sem, ha hibáztatjuk, ha a bűntudatot erősítjük a másikban például annak felhánytorgatásával, mit tehetett volna még az elhunytért. A bűntudat megjelenése a gyászolóknál természetes jelenség, és bizonyos esetekben – például öngyilkosság vagy baleset után – nagyon intenzíven jelentkezhet. Ebben a szakaszban az az első lépés, hogy a gyászoló szembe tudjon nézni a halál tényével, amiben segítségére lehet minden, ami a mulandóságunk alapigazságáról szól. Jól jöhetnek olyan könyvek, színdarabok, fi lmek és mesék, amelyek nem a gyászban megélt szomorúságot, hanem a mulandóságot és az azzal való együtt élés lehetőségét mutatják be. Hiszen éppen ez a cél: túlélni a gyászt és tovább élni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában