Dunaújváros és Rácalmás is megemlékezést rendez

2019.10.03. 18:00

Tisztelet és főhajtás az aradi 13 vértanúnak

Alig két hónappal a világosi fegyverletétel után, 1849. október 6-án Aradon kivégezték a szabadságharc tizenhárom katonai vezetőjét. Az aradi vértanúk kivégzésének napját 2001-ben Magyarország Kormánya nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

1849. október 6-án, a szabadságharc leverését követő császári megtorlás során Pesten kivégezték gróf Batthy­ány Lajost, az első magyar miniszterelnököt. Ugyanezen a napon a szabadságharc tizenkét tábornoka – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Kné­zich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly – és egy főtisztje, Lázár Vilmos ezredes szenvedett vértanúhalált Aradon.

A megtorlásokat vezető Haynau rémuralma 1850. július 6-án véget ért, de az új korszak sem hozott enyhülést a kivérzett Magyarország számára. Az elesetteket, a hősöket pedig soha senki nem pótolhatta. Rácalmás Város Önkormányzata is megemlékezik az aradi vértanúkról. Október 4-én, pénteken tartják a megemlékezést a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár előtti téren az intézmény falán elhelyezett emléktáblánál, rossz idő esetén a művelődési ház nagytermében. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai és a Rácalmási Napsugár Asszonykórus Egyesület. Schrick István, Rácalmás polgármestere az emlékezőket Damjanich János idézettel hívta meg. „Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.”

A gyásznapon

Dunaújváros önkormányzata a nemzeti gyásznap alkalmából 2019. október 4-én a hagyományokhoz híven emlékműsort rendez. Az emlékezőket a ’48-as emlékműnél várják pénteken 11 órára. A rendezvényen a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjainak műsorát tekinthetik meg. Az ünnepi beszédet Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere mondja, ezt követően helyezik majd el a megemlékezés virágait.

Vezető képünk: A POK magángimnáziumának műsorát hallattuk tavaly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában