még lehet szavazni

2019.10.30. 09:00

Lesz-e az Év szigete a Rácalmási Nagy-sziget?

Rangos cím várományosa lehet a ­Rácalmási Nagy-sziget. A Dunai Szigetek blog hetedszer hirdette meg az Év dunai szigete szavazást, amely december 31-ig tart.

duol.hu

Idén ismét két szigetet választottak ki a blog olvasói a selejtező során; a dunavarsányi Domariba-szigetet és a Rác­almási Nagy-szigetet, a blog pedig a viszonylag ismeretlen nagyszentjánosi Erebe-szigetkomplexumot nevezte. A jelöltek sorrendje egyben nagyság szerinti sorrend is.

A Domariba-sziget elnyúlt orsó alakú sziget a ráckevei Duna-ág bal partján, Szigetcséppel szemben található, déli csücske már Majosháza területére nyúlik át. Keskeny mellékága a lassú vízáramlás miatt szinte tavi körülményeket biztosít az élővilág számára. Északi csúcsánál úszólápokat is felfedezhetünk. Csak az északi csúcsán telepedett meg az emberiség, tipikus rác­kevei-dunai üdülőövezetével, a déli részét erdők, mezők borítják. Megközelíthető Dunanagyvarsány felől az 51-es útról, vagy a víz felől.

Ez a híd a gyönyörű tanösvény része
Fotó: archív

Erebe-szigetek a folyószabályozási művek ölelésében alakult ki a Gönyűtől keletre található Nagyszentjános mellett. Keleti csúcsa már Komárom-Esztergom megyébe lóg át. Az Erebe-szigetek tulajdonképpen egy vadvízi labirintus, egy érintetlen erdőrezervátum, ahol az élővilágot semmiféle emberi beavatkozás illetve gazdálkodás nem érintheti. Sóderzátonyok, kanyargó mellék­ágak, kisebb-nagyobb szigetek váltakoznak itt. Vizét nem csupán a Duna, de az ide torkolló Cuhai-Bakony-ér is gyarapítja. Megközelíthető Gönyűből a Duna-parton, vagy a régi 1-es útról.

A blog olvasói javasolták a Rácalmási Nagy-szigetet az Év dunai szigete címre. Ennek esetében is nyugodtan beszélhetünk szigetkomplexumról és a szigetsokféleség itt is a változatos folyószabályozási művek révén alakult ki, elsősorban a főági oldalon. A Rácalmási Nagy-szigettel szemben torkollik vissza a Ráckevei-Duna a főágba. Déli csúcsa Dunaújvárosig tart, ahol ma már a Szalki-sziget is ehhez a komplexumhoz sorolható. Egykor a település ártéri gyümölcsösei borították, amelynek írmagja néhány helyen még fellelhető. Híd vezet rá, így nagyobb vízállás idején is bejárható száraz lábbal. Cikkünk írásakor a Nagy-sziget 86 százalékkal vezetett a voksoláson, de év végéig még változhat az állás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában