Felpörgött időszak a mostani, nem unatkoznak

2019.10.02. 08:00

Az olaszok érdeklődése

A mezőgazdaságban az őszi hónapok (sem) a pihenéssel telnek. A Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél is sok a teendő. Márkli János ügyvezető igazgatóval beszélgettünk arról, hogyan telnek mostanában a napjaik.

Agárdy Csaba

Fotós: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Márkli Jánostól megtudtuk, az utóbbi hetek meleg időjárása nem kedvezett nekik, előrébb jött sok minden, a talaj­előkészítés, a vetés és a kukorica aratása is. A kukorica kényszerérett lett, kevés a víztartalma, ezért nem lehet vágni, pedig búzát kellene a helyére ültetni. A búzát általában októberben vetik, de azt is előbb kellett kezdeniük, már szeptemberben ültettek.

Az őszi árpából már száz hektárt betakarítottak, hatvan–hetven hektár van még hátra. Búzából háromszáz hektár van, ebből százhetvenet arattak le eddig. A repce kelését viszont nehezíti a száraz időjárás, de el kellett kezdeniük a gyomirtást és a permetezést, vagyis a növényvédelmet.

Kényszerérett lett a kukorica, minden hamarabb van

Az igazgató örömmel újságolta, hogy a terményértékesítés már megkezdődött, az őszi árpát Olaszországba szállítják, a kukoricának biztos piac a szabadegyházi szeszgyár és a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt., a korábbi Pannonia Etha­nol Zrt., ezekkel a cégekkel szerződésük van, és Olaszországból is érdeklődnek a kukorica iránt, oda is szállítanak majd. A Pentele Mg. Zrt.-nek nyolcezer tonna kukorica átvételéről – a környékbeli gazdákkal szerződtek –, szárításáról és tárolásáról kell gondoskodnia, mielőtt piacra kerül a termék.

– Felpörgött időszak a mostani számunkra, nem unatkozunk – fejezte be beszélgetésünket Márkli János.

Aratják a kukoricát, hazai és külföldi kereslet is van rá
Fotó: Zsedrovits Enikő / Duinaújvárosi Hírlap

Ami viszont mindenhol jó hír, hogy áremelkedést várnak a kukoricatermelők a hamarosan felpörgő aratás után – írta a közelmúltban a Világgazdaság. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, arra számít, hogy Nyugat-Európában kifejezetten nagy kereslet lesz a kukoricára, ez pedig a magyar árakra is hatni fog. A magyar mezőgazdaság egyik meghatározó növénye, a kukorica közel 983 ezer hektáros vetésterülete tavalyhoz képest 4,6 százalékkal nőtt, a hektáronkénti 8,2 tonnás terméshozam várhatóan az elmúlt öt év átlagánál 9,5 százalékkal lesz magasabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában