Ünnep, kitüntetés és bál

2019.08.19. 07:00

Két, pentelei civil szervezet szombaton köszöntötte augusztus 20-át

A penteleiek idén is korábban, ezúttal szombaton köszöntötték augusztus 20-át.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A Pentelei Nyugdíjas Klub, és a Pentele Hagyományőrző Egyesület tagjai Óvárosban, a Pentelei Mentálhigiénés Iskola tornatermében átadták a Pro Pentele Díjat, az Oklevél Penteléért, valamint az Emlékoklevél Penteléért elismeréseket is. Szent István, az államalapítás és az új kenyér ünnepén zsúfolásig megtelt a a volt Szórád iskola tornaterme. A Pentele Klubház felújítása miatt költöztek ideiglenesen erre a helyre.

A két főszervező, Szabó Tamás és Némethné Naszvadi Julianna is a főasztalnál hallgatta Cserna Gábor beszédét Szabó Zsolt Róbert társaságában
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Szabó Zsolt Róbert köszöntőjében elmondta, a két pentelei civil szervezet immár harminc éve szervezi együtt a Szent István-napi ünnepséget, sőt 1989 és 1993 között a városi ünnepséget is Szabó Tamás és Némethné Naszvadi Julianna szervezték.

Cserna Gábor polgármester beszédében kijelentette, három nemzeti ünnepünk közül is kiemelkedik augusztus 20-a, hiszen Szent István teremtette meg a magyar államiság alapjait. Reményét fejezte ki, hogy a felújítás után újra méltó körülmények között ünnepelhetik majd augusztus 20-át. Mint mondta, az elmúlt években Dunaújvárosban a civil szervezetek szerepe megerősödött.

A Pentelei Kéknefelejcs Dalkör műsora nagy sikert aratott

Szót ejtett a Béke városrészi napról, amelyet már negyedik alkalommal rendeztek meg, vagy a Római körúti Civil pontról, valamint az Újtelepi Piknikről, amely komoly környezetvédelmi feladatokat is magára vállal. Mint mondta, az egyik legfontosabbként értékeli a Pentelén működő történelmi egyesületeket, amelyek a jövőben is számíthatnak az önkormányzat saját költségvetési forrásaira. Mert elismerik, és büszkék arra a tevékenységre, ami Pentelén folyik.

Az új kenyér megszegésében közreműködött Mészáros László (jobbra) képviselőjelölt is

Dr. Kelemen Gyula egyetemi tanár Szent István-napi ünnepi megemlékezését a Pentelei Kéknefelejcs Dalkör műsora, majd Kovács Renáta zeneakadémiai tanuló harmonika-összeállítása követte. A rendezvény a díjak átadásával folytatódott. Oklevél Penteléért díjat kapott Pats Józsefné, Sulák Béla és neje, Erzsike, Emlékérem Penteléért díjban részesült Mihalovics Jánosné, Szloboda Lajos és Bartalos Norbert.

 

Pro Pentele díjban részesült a Pentelei Kéknefelejcs Dalkör vezetője, Szabó Terézia, a Pentele városrészért végzett példaértékű közösségi tevékenységéért a Pentelei Énekkarban eltöltött több mint egy évtizedes munkásságáért. Az evangélikus templom felépítéséért végzett kitartó és áldozatos munkájáért Pro Pentele díjat kapott Reisch György is. Az elismeréseket Cserna Gábor polgármester adta át. Braun Ervin presbiter megáldotta az új kenyeret, amelyet aztán szétosztottak a jelenlévők közül. A ceremónia után Bóka János muzsikájára elkezdődött az aratóbál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában