kicsit elkésett, hogy izgalmasabb legyen a találka

2019.07.18. 07:00

Megvolt a premier: megérkezett a zamatos cecei görögdinnye!

– Premiert tartanak? – köszönünk rá messziről a benzinkút mellett felállított alkalmi elárusítóhelynél posztoló Dömök Károlynéra.

Jakab Klára

20190717 Dunaújváros Indul a dinnyeszezon Dömök Károlyné Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– Úgy bizony – feleli –, ma kezdtük az árusítást. Ahogy hallom, a hírünk megelőzött, a rokonság közzétette a neten.

Etelkáék a híres cecei dinnyét árulják, idén 3,5 hektáron termelték. Most épp három fajtát árul, mindegyiknek más az íze, zamata. Családi gazdaságukban már februárban elkezdték a palántázást, és egészen idáig adott teendőt, főként a locsolás, mert jó napos, de száraz szezon volt az idei. Ő is megerősíti, amit mi is tapasztaltunk, hogy idén jó kéthetes késésben van a dinnyeérés. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint július elejére várták a görögdinnyetermést, ami késett ugyan – ám annál ígéretesebb. 200 ezer tonnás hazai termés várható (s mellette 20 ezer tonnányi sárgadinnye).

Két hetet késett ugyan, de megérkezett végre a híres cecei dinnye
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Tavaly 182 ezer tonna termett az országban, ebből megyénk 6900 tonnával képviseltette magát (Békésben ugyanakkor 79 ezer tonna termett!). Fejér megyében körülbelül hetven gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel főleg Cecén és környékén, nagyjából 180 hektáron. A korábbi évekhez képest ez a területnagyság a kamara adatai szerint csökkenő tendenciát mutat. A csökkenő terület mellett a termőtájak átrendeződése is megfigyelhető. Békésben fogy a terület, Szabolcsban viszont nőtt, más fajták jelentek meg a palettán, aminek hátterében az a szándék áll, hogy széthúzzák az idényt: különböző technológiák alkalmazásával szeretnék elérni, hogy a magyar görögdinnye június végétől szeptemberig a piacokon legyen.

Dömök Károlyné és a híres cecei dinnyék: görög vagy sárga kiadás

A termelők szem előtt tartják az áruházláncok és a fogyasztók igényeit. A tervek szerint a görögdinnyénél is bevezetik a gyümölcsök címkézését, amit a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete valósít meg. Ez a jelölés a sárgadinnyénél már évekkel ezelőtt megjelent. Az egyesület tagjai a tagdíj befizetésével jogosultak ezer darab ingyenes címkére. Ha ez a címke elnyeri a tetszést, akkor bármikor megrendelhető és bármilyen mennyiségben tudják postázni a termelőknek – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke, hozzátéve: aki ebben a rendszerben feladatot vállal, az a neve mellé kap egy kódszámot. Úgy tervezik, hogy a fogyasztó talán még a gazdát is megtalálhatja majd ennek alapján. Vissza tudja keresni, hogy hol, melyik gazda termelte a megvásárolt dinnyét. A görögdinnyék címkézése jelenleg kísérleti időszakban van, de a termelők már most jelezhetik szándékukat.

Az újvárosi piacra is megérkezett a cecei dinnye, hét elejétől árulják e finom csemegét. Azt, hogy a cecei miben különbözik más dinnyéktől, az ormánságitól a békésitől, netán a vajszlóitól, annak titkát Dömök Károlyné sem tudja biztosan:

– A föld lehet az oka, az lehet ennek a titoknak a tudója – mondja mosolyogva.

Legnagyobb gondunk, hogy miként ismerhetjük fel a zamatos, érett görögdinnyét. Etelka hárítja a kérdést, kérdezzük a férjét, mert ő csak édeset szed...

– Úgy tartják – mondja Etelka –, tenyérrel meglapogatva olyan hangot kell adnia, mint amikor a csizma szárát megpaskolja az ember.

Már csak egy csizmaszárat kellene találnunk...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában