Megőrzi patinás műemlékvédelmi homlokzatát

2019.07.22. 13:00

Kihívást is jelentett a dunaújvárosi cégnek

A Grabarics Kft. által megvalósított négycsillagos szálloda a nyár végére szerkezetkész állapotba kerül.

duol.hu

Hamarosan eléri legmagasabb pontját a Grabarics Kft. által kivitelezett négycsillagos Superior Hotel. A beruházás a főváros VI. kerületében az Eötvös utca 12-es szám alatt épül, több mint 2 milliárd forint külföldi befektetésből. A munkálatok 2018 júniusában kezdődtek és a tervek szerint 2020 utolsó negyedévében fejeződnek be. „Jelenleg a szerkezetépítés végén járunk, épül a hetedik emelet, azaz most éri el a hotel a végleges magasságát, ami 26 méter” – nyilatkozta Vadász Krisztián projektvezető.

A nyolc évvel ezelőtt elkészült három szintes pincei részt át kellett alakítani a megváltozott építészeti koncepció miatt. A bejárati részen kialakításra került egy magasföldszint, valamint új lépcsőházakat és személyfelvonók telepítéséhez szükséges aknákat is kellett építeni.

Megóvták a műemlék homlokzati elemeket
Fotó: magyarepitok.hu

„A zártsorú beépítés miatt pakett falakkal alakítottuk ki a szomszédos épületek melletti határoló falakat. A tetőszerkezet pedig vasbetonból készül úgynevezett „koporsó” födém” – ismertette Vadász Krisztián.

A hotel kivitelezése közben nagy kihívást jelentett a kivitelezőknek a földszinti 7 méter magas vasbeton fal építése. A műemlékvédelem alatt álló homlokzati falat az építkezés, illetve a folyamatos víztelenítés okozta lehetséges negatív hatások elkerülése érdekében stabilizálták. Nehézséget jelentett továbbá az organizálás szempontjából az anyagok beszállítása. Zártsorú beépítés miatt a projekt egyik különlegessége a pakett falas technológia, ami előregyártott vasbetonfal elemeket takar. Illetve a korábbi épület bontásakor műemlék védelem jellege miatt megmaradó homlokzati fal, amely 17 méter magas. Egyedivé teszi a projektet, hogy a hotel alatt a háromszintes pincében két szintet parkolóként használnak majd, ahol egy autófelvonó kerül kialakításra. A felvonó a személyautók mozgatását teszi majd lehetővé. (Forrás: magyarepitok.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában